Готови ли са училищата за първия учебен ден?

60 000 ще са първокласниците в страната тази година, по-малко в сравнение с миналата. С 300 по-малко ще са те и в София. 12 500 деца ще прекрачат за първи път училищния праг, каза за "По света и у нас" началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Готови ли са училищата за първия учебен ден, който тази година е на 16 септември? Ще продължат ли ремонтите и в учебно време? Всички учебници ли са доставени, разказва Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:04, 08.09.2019
Чете се за: 01:11 мин.
Още

През лятото в столичните училища бяха направени над 140 ремонта. Реконструкциите варираха от козметични до наистина сериозни в част от училищата.

Елиана Димитрова: В 20 столични училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година. Едно от тях е столичното 134-то училище, където се подменя цялата парна инсталация.

Тук ремонтът не е прищявка, а резултат от аварии по време на учебната година. Забавяне на просветното министерство и закъснялата обществена поръчка водят до това ремонтът на цялата отоплителна инсталация да започне едва преди броени дни.

Весела Палдъмова, директор на 134-то СУ: Категорично до 15-ти ние няма да успеем да се справим, но е създадена организация и след откриването на учебната година поетапно ремонтът да продължи, без да се да се нарушава учебния процес. Това ще бъде до края на месец септември, бих могла да кажа до началото на месец октомври.

Сред другите училища, в които ремонтите ще продължат са Испанската гимназия и 129-то училище, Първа английска и 112-то училище, 63-то училище, 30- то, 70- то, 64-то. Колкото до безплатните учебници до 7-ми клас, те вече са в училищата, провери екипът ни. Тази година по напълно нови учебници ще учат четвърти и десети клас, а историята за 10-и клас беше одобрена едва в средата на август.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Към настоящия момент нямаме опасност и данни за забавяне включително и за историята за бъдещите десетокласници, освен това училищната документация също е доставена в столичните училища.

Хартиените дневници обаче ще намаляват, тъй като тази година просветното министерство осигури средства за електронни дневници за всички училища в страната. В столицата 100 нови училища ще се възползват от тях.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Не мога да се похваля, че всички столични училища ще минат на електронни дневници, но процентът им наистина постепенно се увеличава.
Весела Палдъмова, директор на 134-то СУ: Надявам се родителите да са доволни, защото информацията пристига при тях много бързо и имат възможност да следят развитието на детето непрекъснато.

Намаля броят на търсените в София учители преди началото на учебната година - от 680 през юли на 300 през септември. Търсят се предимно начални и детски учители.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Събирачите на трюфели в Русенско обмислят жалба до Европейския парламент
Събирачите на трюфели в Русенско обмислят жалба до Европейския парламент
Тръмп отмени тайна среща с афганистанския президент и талибаните
Тръмп отмени тайна среща с афганистанския президент и талибаните