НОВИНИ

Ценна находка разкрива историята на първите заселници на Аполония Понтика

Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на изключително ценна находка. Бронзова статуетка от 6 век преди Христа, която е донесена от основателите на Аполония. Тя е единственият подобен образец достигнал до наши дни.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Анна Андреева
22:44, 07.09.2019
11261
Чете се за: 02:42 мин.
Новини от миналото

Археолозите вече са стигнали до онзи пласт, който пази следите на първите аполонийци. Но хилядолетията живот тук са заличили доста от тях. Затова всяка находка от преди 2600 години си е истинско събитие. А намерената масивната бронзова статуетка граничи със сензация.

Доц. д-р Кръстина Панайотова - ръководител на археологическите разкопки, НАИМ, БАН: Тя беше намерена в края на тази ритуална яма, в която сега съм стъпила. И по-точно пред входа на тази цепнатина и в нея също имаше съдове. Т.е. първите поколения аполонийци са принасяли дарове на своите богове на това място.

Макар Аполония да е проучвана дълги години от десетки експедиции, до този момент бронзови предмети от това време не са намирани. Още повече - бронзът не се открива дори и в по-късните епохи, въпреки медните мини наблизо, експлоатирани от първите заселници.

Доц. д-р Кръстина Панайотова- Бронзът е метал, който е много преизползван, както знаем и 13 метровата статуя на Аполон, вероятно е била претопена за оръдия в следващите векове.

;

Овенът е жертвено животно и затова е принасян като дар за боговете. По всяка вероятност статуетката е донесена тук от Милет.

Доц. Кръстина Панайотова - Новодошли, все още не построили големите си храмове, в един от които се намираме като цяло те са изпълнявали своите ритуални действия и разбира се принасят дарове на боговете да ги защитават в новото им поприще, в новия им живот на това място.

Заедно с бронзовата глава, са намерени и много чаши и кани от фина керамика. Освен изработката, изрисуваните диви кози върху тях издават много точно времето и мястото от където идват първите заселници.

Гл. ас. д-р Маргарит Дамянов - Това е северно йонийско, характерно е, бил е ето толкова голям съд ... имаме и тази типична местна керамика на ръка, която е характерна за тракийския стил

Макар привлечени от медните мини и природните богатства на района, първите заселници в Аполония очевидно са работили и живели в съгласие с местните траки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Rock the Operа гостува в Античния театър в Пловдив
Rock the Operа гостува в Античния театър в Пловдив
​Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен театър
​Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен театър