НОВИНИ

Идентификацията на двамата нападатели във френската църква продължава

Нов терористичен акт във Франция. Двама мъже, въоръжени с ножове, нахлуха в католическа църква в Нормандия, взеха петима заложници и убиха 84-годишен свещеник. Друг от заложниците е в критично състояние. Похитителите бяха ликвидирани от полицията на излизане от църквата. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". Вече има и един арестуван във връзка с нападението. Още информация вижте в прякото включване на Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева
18:27, 26.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Двамата нападатели нахлули в църквата Сент Етиен дьо Рувре през задния вход по време на сутрешната меса, задържайки поне петима заложници - свещеник, монахиня и миряни. Въоръжени с ножове те убиват по на-жесток начин 84-годишния свещеник на енорията и раняват още трима души. Единият от тях е още между живота и смъртта.

"Нахлуха внезапно, говориха на арабски, видях нож", разказва пред медиите монахинята, която е успяла да подаде сигнала в полицията.

Идентификацията на двамата нападатели във френската църква продължава. Вече се знае, че единият от тях е бил арестуван и последствен, след като миналата година е бил заловен при опит да премине в Сирия. През март 2016 година той е бил освободен под съдебно наблюдение с електронна гривна за проследяване и именно по нея е бил разпознат след атаката днес.

Във връзка с разследването е арестувано и трето лице, според някои медии то е непълнолетно, но при всички случаи е било във връзка с нападателите.

Президентът Оланд веднага отиде на мястото на нападението. Прави впечатление светкавичната реакция на президента и на правителството. И Франсоа Оланд, и вътрешният министър Казньов веднага се озоваха на мястото на драмата. Президентът Оланд дори избърза и пръв съобщи, че това е терористичен акт от името на "Ислямска държава".

Франсоа Оланд - президент на Франция: Групировката "Ислямска държава" ни обяви война. Трябва да водим тази война с всички средства, като в същото време спазваме върховенството на закона, това ни прави демокрация. Целта на тези терористи е да ни разделят. Затова трябва да бъдем сплотени, да останем общност, блок, който никой не може да пропука. Французите трябва да знаят че са под заплаха, както и други страни като Германия, но тяхната сила е в сплотеността.


;

Това послание за единство не беше възприето радушно, защото през целия ден не спираха все по-остри и унищожителни критики от страна на дясната и крайнодясната опозиция, които призовават да бъдат взети по-радикални мерки за контрол и за сигурност в борбата срещу тероризма.

Прави впечатление, че единият от нападателите е наистина лице, което вече е било известно на съдебните органи и осъждано за тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как напояват земеделските земи в Русенско
Как напояват земеделските земи в Русенско
БНТ започва кампания Дари кръв
БНТ започва кампания "Дари кръв"