НОВИНИ

Търсят виновните за „самосрутила“ се къща във Варна

Вече месец няма официална информация кой ще понесе отговорността за събарянето на къща – паметник на архитектурата във Варна. Старата сграда на булевард „Княз Борис I” номер 73 имаше разрешение за ремонт. На 29 юни фасадата падна, а фирмата изпълнител обяви това са самосрутване. От Дирекция „Национален строителен контрол“ съобщиха за БНТ, че строежът е спрян и няма да продължи, преди да бъдат изработени и одобрени нови проекти. Днес на мястото имаше работници, които разчистваха изкопа.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
18:09, 26.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Като паметник на архитектурата, къщата на булевард „Княз Борис I” има разрешение за пристрояване при запазване на фасадата, издадено от Националния строителен контрол. При първите огледи фасада е укрепена, но след това са открити нарушения, а на 29 юни пада цялата фасада. Чия е отговорността трябва да установи дирекцията по строителен контрол.

Арх. Бузев: "За момента не сме получили данни от тази институция по случая. Няма никакви сигнали нито от собственика, възложителя или РДНСК към Община Варна, не е поискана от нас промяна по време на строителството."

Има запазена документация на къщата, но според архитект Бузев архитектурното наследство включва не само фасадата, а и конструктивните и строителни решения, заложени в сградата. Строежът може да бъде подновен само след като инвеститорът предложи нови планове, които да получат одобрението на министерството на културата и Община Варна. Няма информация какви санкции ще бъдат наложени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 джихадисти задържани у нас през 2015-а
21 джихадисти задържани у нас през 2015-а
Дълг от половин милион паунда е вероятният мотив за убийството на Никита
Дълг от половин милион паунда е вероятният мотив за убийството на Никита