НОВИНИ

21 джихадисти задържани у нас през 2015-а

21 джихадисти са били арестувани в България през 2015 г., твърди Европейската полицейска служба Европол в скорошен доклад за тероризма в Европа. На европейския континент общо са арестувани 687 джихадисти. Най-много радикални ислямисти са задържани във Франция. Европейци продължават да пътуват за Сирия и Ирак и да се връщат обратно на стария континент като "самотни вълци", готови да бъдат "активирани" от Ислямска държава, се твърди в доклада.

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 26.07.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Тихомир Безлов, гл. експерт програма "Сигурност" - ЦИД - Основният проблем е, че Вие имате, виждате, в момента някъде от порядъка на 1500-2000 човека, които влизат месечно. Официално. В момента, в който тези хора получат статут на, независимо дали е хуманитарен, или е на бежанец, тези хора могат да пътуват в ЕС, както е случаят с човекът, предизвикал атентат в Германия. Биометрията и интервютата с ДАНС достатъчни ли са, според Вас? - Биометрията - вече знаете къде тоя човек къде ще отиде. Той е проследим. А интервютата на са достатъчно. В смисъл - биометрията има други цели. Тя просто регистрира надеждно влезлия. А как Вие може да оцените един човек - това е много сложно. Както виждате, имате радикализирани хора, които са извършили терористичен акт в рамките на 2 седмици, дори на 1 седмица радикализирани.
;

Стряскащи данни се съдържат в Доклада за тероризма в Европа на Европейската полицейска служба за 2015 г.687 джихадисти в Европа са били арестувани през 2015 г. България е шеста по брой арести - с 21. Най-много радикални ислямисти са задържани във Франция - 377, Испания - 75 и Белгия - 60. Най-малко те са в Кипър и Чехия - по 1.

;

Джихадисти са извършили 17 атаки в Европа, при които са загинали 150 души. 360 са ранените. Най-пострадала, сочи докладът на Европол, е Франция, където, знаем, след нападението в "Шарли Ебдо", бяха извършени още 10 атаки в различни локации в страната - Батаклан, Ница и днешната в Сент Етиен дьо-Рувре.

;

В България - 21 са арестуваните джихадисти през 2015-а, според Европол. 29, според данни на ДАНС, са експулсирани от страната. Провела се е и една мащабна операция срещу шестима членове на група на радикален регилиозен лидер в Пазарджик и Пловдив. Помним тази операция.

;

Докладът сочи, че една част от терористите влизат в Европа през бежанските маршрути. Това е и огромното предизвикателство - да имаме по-пълна, по-голяма проверка за произхода и намеренията на тези хора, за да се минимизира рискът.

;

5000 европейци са пътували през 2015 г. до Ирак и Сирия. Но също така до Афганистан, Пакистан, Чечня, Либия, Мали, Сомалия и Йемен. Според доклада, основната цел на тези хора е била присъединяване към мрежите на Ал Кайда и ИД и получаване на определена военна подготовка. Информацията на Европол е, че това са предимно мъже под 25 години. Три-четвърти от тези 5000 са граждани на Белгия, Франция, Германия и Великобритания.

;

Една-трета от тях са се върнали в Европа. И, според оценка на полицията, могат да бъдат използвани за терористични нападения. Това са т.н. "самотни вълци", които атакуват "меки цели". Именно този тип инидивидуални атаки остават и най-използваните от Ислямска държава, сочи още докладът на Европол. Да не говорим, че немалка част от европейските бойци на ИД присъстват във видеа на екзекуции, качени в мрежата, е заключението на Европол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сръбски футболни фенове на Цървена звезда вилняха в Слънчев бряг
​Сръбски футболни фенове на Цървена звезда вилняха в Слънчев бряг
Търсят виновните за „самосрутила“ се къща във Варна
Търсят виновните за „самосрутила“ се къща във Варна