НОВИНИ

Имотните сделки: НФСБ с нов сигнал за министър, проверяват и Крум Зарков от БСП

Нови имотни проверки. Върховната касационна прокуратура възложи на Антикорупционната комисия и НАП да проверят произхода на средствата, с които депутатът от БСП Крум Зарков е придобил недвижими имоти на значителна стойност. Данни за това бяха изнесени в медиите. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък заяви, че са готови да подадат сигнал до антикорупционната комисия за министър, който живее в чужд имот, без да го е декларирал. Вижте повече от прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:02, 11.04.2019
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Ден след като самият Валери Симеонов стана обект на проверка, той показа снимка на луксозна къща, по думите му, собственост на министър. Антикорупционната комисия да провери защо министър не е декларирал, че живее в имот в Бистрица и на кого принадлежи къщата, поиска Симеонов.

Валери Симеонов - Обединени патриоти, председател на НФСБ: Аз задочно се обърнах към министър-председателя да си прегледа министрите. Действащ министър с доста крупни имоти три големи апартамента в София, се оказва, че не живее там. Оказва се, че живее някъде другаде, а по закон е длъжен да го декларира. Става въпрос за имот 2,5 декара със застроена луксозна къща на три етажа.

Симеонов отказа да съобщи името на министъра.

Валери Симеонов - Обединени патриоти, председател на НФСБ: На мен ми подават анонимни източници информация на парче. Не съм споменал Николина Ангелкова.

Министърът на туризма отговори, че живее в апартамент, описан в нейната декларация. И ясно е посочила всичко, което притежава.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Много ми е обидно. Отново съм принудена да обяснявам неистини, внушения и непроверени факти от бивш вицепремиер. Мога да докажа всеки един лев от всичко, което притежавам. Къща нямам никъде - нито в София, нито на територията на България, нито извън България.

Ангелкова обясни, че снимките в социалните мрежи са на къща на роднини, в която е била на гости.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Не смятам, че това е нередно или престъпление. Къщата е собственост на родителите на моя съпруг от 2006-та година, много преди да го видя и на снимка. Приемах всичко с чувство за хумор и тази неразбираема за мен фиксация също, но това определено почва да ме безпокои.

Ангелкова призова проверяващите да си свършат работата, за да се говори с факти, а не с внушения.

По отношение на имотите на СКАТ, Валери Симеонов каза, че съвестта му е чиста и ще съди авторите на сигнала.

;

Днес стана ясно и че Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ и НАП проверка по публикации в медиите относно произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от народния представител Крум Зарков.

Той е купил апартамент в топ-центъра на София през 2015 г. Както поясни - преди да влезе в политиката. Жилището е 140 квадрата и за него са платени 155 хиляди евро. 65 хиляди са кредит, който Зарков е изтеглил като е ипотекирал имота си, 90 хиляди евро е платил с лични пари. Техният произход прокуратурата е разпоредила да бъде проверен.

Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", член на ИБ на БСП: През целият си живот съм работил на трудов договор. Средствата, с които съм купил този апартамент са това, което съм спестил от работа, това което моите родители са спестявали през целия им трудов живот, това, което родителите на съпругата ми са спестили.

Преди да стане депутат Зарков е работил в Комисията, която сега ще го проверява. НАП ще ревизира доходите му.

Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", член на ИБ на БСП: - Ще дадете ли доброволно съгласие да се вдигне банковата ви тайна? - По банковата ми тайна, да ще я вдигна. По сметката ми има само преведени средства по трудов договор.

Два дни след като прокуратурата започна имотна проверка срещу друг висш функционер на БСП - Валери Жаблянов, той коментира атаката срещу себе си като тенденциозно и манипулативно поднесена от медиите. Жаблянов обясни, че вилата в Симеоново е построена от семейството му преди да влезе в политиката.

Валери Жаблянов, народен представител от ПГ на "БСП за България", член на ИБ на БСП: Повсеместната и безотговорна личностна дискредитация независимо със или без основание на народни представители, политици от различни партии, предприемачи и обикновени български граждани няма да доведе до нищо друго, освен до война на всеки срещу всеки.

Валери Жаблянов ще съди всеки, който го клевети.

И още по темата със скандалните имоти - шефът на КПКОНПИ засега остава на поста си. Антикорупционната комисия в НС ще вземе решение за него след като приключи специалната прокурорска проверка и народните представители могат да се произнасят по същество за искането на БСП той да бъде отстранен от длъжност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Брюксел: Борисов с коментар за сблъсъците в Габрово и имотните скандали
От Брюксел: Борисов с коментар за сблъсъците в Габрово и имотните скандали
Съединените щати поискаха екстрадицията на Асандж, арестуван по-рано днес
Съединените щати поискаха екстрадицията на Асандж, арестуван по-рано днес