НОВИНИ

Отвориха за туристи пещерата "Бисерна" край Шумен

Пещерата „Бисерна" край Шумен, която близо 40 години беше затворена, вече е достъпна за туристи. Природната забележителност ще може да се види два пъти годишно - през пролетта и през есента, за по около два месеца. Ограниченията са заради колониите от прилепи, които обитават пещерата.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
13:01, 11.04.2019
14994
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Пещерата се нарича „Бисерна", защото капките вода върху образуванията блестят като бисери. Художественото осветление придава различни отблясъци на красивите карстови форми. Пещерата е на 3 500 000 години, дълга е 2700 метра и е на две нива - в долното е реката, а в горната галерия са причудливите природни форми.

Ирина Павлова, ПП „Шуменско плато" : Тук се намираме в голямата зала, която ние от „Шуменско плато" нарекохме Тронната зала, защото наистина е най-красивата. Това е нашият пещерен замък и пещерен град, до него е тронът на пещерния цар и трапезата, на която всички пещерни обитатели биха могли да пируват.

Туристическият преход е 800 метра. Природата е изваяла от карста и водата чудни сталактити, сталакмити и сталактони с форми на завеса, кораб, ботаническа градина.

Георги Георгиев, посетител: Като дете съм израснал около Шуменското плато, но за първи път влизам... и възможността да фантазирам върху природните образувания е най-ценното за мене.
Соня Ангелова, посетител: Подземната река, тъй като не много пещери имат подземна река. Тя е емблематична и разбира се всички красиви образувания.

„Бисерна" е открита през 1928 г. от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж. Тя се намира западно от Шумен на 404 метра надморска височина. Температурата в нея е 11 градуса, а влажността 100%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж
Арестуваха основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж
Борисов е разпоредил на вътрешния министър да провери директора на МВР-Габрово
Борисов е разпоредил на вътрешния министър да провери директора на МВР-Габрово