НОВИНИ

Инцидент във френска АЕЦ, няма опасност от изтичане на радиация

Инцидент във френската атомна централа "Фламанвил". Пожар избухна в машинното отделение. Няма риск от ядрено замърсяване, а инцидентът е приключен, обявиха френските власти.

bnt avatar logo
от Юлия Талева - кор. на БНР
20:12, 09.02.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Най-вероятно повреда във вентилатор е причинила пожара в атомната централа във Фламанвил - това заяви пред радио "Франс енфо" местният префект Жак Витковски. Няма опасност за здравето и околната среда, увери на пресконференция и директорът на централата Стефан Брасьор.

Още по обед префектурата обяви инцидента за приключен, уверявайки, че няма риск от ядрено замърсяване. Аварията е станала в машинното отделение и въпреки чутата детонация не е предизвикала взрив. В момента е спрян единият от двата реактора. петима души са били леко обгазени, но няма сериозно пострадали.

АЕЦ "Фламанвил" е една от най-старите френски атомни централи. Тя действа от 32 години и е преживяла няколко дребни инцидента. В нейната зона се изгражда реактор от трето поколение, предмет на много спорове след няколко технически неизправности, отлагане на пусковия срок и вече утроена цена.

Инцидентът беше достатъчен, за да предизвика полемика и да отекне в кандидат-президентската кампания. "Няма "дребен" ядрен инцидент" - заяви кандидатът на социалистите Беноа Амон, докато центристът Еманюел Макрон смята, че причината за аварията не е в остарялата инсталация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа победа за Григор Димитров на турнира Гаранти Коза София Оупън
Първа победа за Григор Димитров на турнира "Гаранти Коза София Оупън"
Албум на наша пианистка в Топ 10 на списание „Билборд”
Албум на наша пианистка в Топ 10 на списание „Билборд”