НОВИНИ

Изложението "Уча в чужбина" в София

Въпреки опита на средното образование да се модернизира и атрактивните предложения, които правят в последните години българските университети, голяма част от българските младежи избират да продължат образованието си в чужбина. Изборът на висше училище започва още в 11 клас с попълване на пробни тестове, кариерно консултиране и полагане на изпит за владеене на език. На днешното изложение "Уча в чужбина" в столицата стана ясно, че образователни дестинации Великобритания, Германия и Холандия се запазват, но се появяват и екзотични предложения.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:39, 16.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Германия остава лидер във висшето образование в Европа за международни студенти. Интересът към Великобритания не е намалял. А Холандия, Ирландия и Испания набират все по-голяма скорост. Изненада обаче е възможността за пълна стипендия по езикова програма в Китай.

Бистра Илиева, управител на консултантска къща за образование в чужбина: Може да тръгнеш от нулата, но трябва да бъдеш избран от правителството затова ние сега събираме кандидатури, на които ще дадем възможността след това да бъдат представени и да могат да заминат за една учебна година.

Пълната стипендия включва обучение, издръжка, застраховка и учебници, а целта на програмата е популяризиране на китайския език и култура. И макар да звучи интересно бъдещите студенти предпочитат да учат предимно в Европа.

Калина Трайкова: България като страна е много хубава, само че образованието запада и това се вижда отвсякъде и нашите дипломи не са толкова приемани по света.
Роман: Съжалявам за това, че трябва да отида в чужбина, но в България висшето образование вече не е на това ниво, на което е било.

Най-голям остава стресът за родителите.

Петя Димитрова, родител: Първото ѝ: "Аз искам да уча в чужбина!" беше много далече и аз даже се шокирах и не можах да спя.

Признават обаче, че динамичният свят, в който живеем, не трябва да спира децата в преследването на мечтите им.

Ива Харизанова, родител: Притеснявам се като всеки родител. Само че моите притеснения не трябва да са спирачка за тяхното развитие.

Сред най-желаните специалности за бъдещите студенти са икономика, право, информационни технологии, архитектура и медицина. Екипът на "Уча в чужбина" ще посети Плевен, Бургас и Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев присъства на годишнина от рождението на екзарх Антим I
Димитър Главчев присъства на годишнина от рождението на екзарх Антим I
Успехът на кампанията на БНТ Прозорец към родината
Успехът на кампанията на БНТ "Прозорец към родината"