НОВИНИ

Изведоха първите мигранти от лагера в Кале

Евакуацията на бежанския лагер край Кале, наричан още "Джунглата", започна. Първите автобуси с мигранти вече потеглиха към новите си домове - временни центрове за настаняване из цяла Франция. До момента операцията, която се охранява от около 1 200 полицаи, протича спокойно. Разрушаване на лагера се очаква да започне утре.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:02, 24.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Дълги опашки се извиха на изходите на лагера часове преди обявеното начало на операцията. Хората чакаха търпеливо и спокойно да напусната "Джунглата", въпреки първоначалното леко усещане за хаос, обяснява кореспондент на Би Би Си.

Пътуването им започва от голям хангар, в който ще бъдат разделени на обособени групи - възрастни, деца без придружител, семейства и хора в уязвимо положение. От там ще бъдат разпределени в центрове за настаняване. Във Франция те са 450. След това ще имат възможност да подадат документи за бежански статут. При отказ ги заплашва депортиране.

Бежанец от Судан: "Цяла Европа е същата. Тази страна е проблем. Но сега отивам в по-голям град. Дайте ми къща, училище и няма проблем. Не ми давайте това тук, ще напусна тази страна."

Специално внимание е отделено на децата без придружители - част от тях вече са транспортирани до Великобритания. От "Джунглата" трябва да бъдат евакуирани около 6 500 души, сред около 1 300 деца. През почивните дни лагерът стана сцена на сблъсъци между полиция и мигранти. Част от бежанците отказват да напуснат палатките с надеждата, някак да успеят да се доберат до границата с Великобритания. Опасенията са, че може да се стигне до масови безредици.

Още повече, че според Ройтерс, в района има 200 привърженици на ултралявото движение "Без граници", които може би ще се опита да възпрепятстват евакуацията. Лагерът край Кале се превърна в символ на бежанската вълна и неспособността на Европа да се справи с нея. Операцията по разрушаването на "Джунглата" се очаква да продължи между 3 дни и седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради АЕЦ Белене
Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради АЕЦ "Белене"
Ръчни гранати бяха открити на летището в Белград
Ръчни гранати бяха открити на летището в Белград