НОВИНИ

Какви са причините за мръсния въздух в София?

Замърсеният въздух продължава да е проблем за софиянци през последните дни. Традиционно през зимата причините са няколко - безветрието, което задържа атмосферата над града, автомобилният трафик и отоплението на твърдо гориво.

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:48, 11.01.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Пет измервателни станции в столицата следят за замърсяването на въздуха. В последните дни обаче имаше разминаване между прогнозите на Столичната община и реалните данни.

Йоана Христова, зам.-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване" в Столична община: Имаше разминавания от началото на годината първите два дни харакатеризираха се и с едно натрупване на фини прахови частици, включително и над зарята, която беше много пищна над София, които се разсейват много трудно, тогава когато има определени метеорологични фактори.

Столичната община има план за действие за намаляване на фините прахови частици във въздуха с над 100 мерки, все още само като предложения. Основен замърсител на въздуха, е автомобилният трафик. В рамките на половин час стойностите достигнаха и дори надминаха допустимото.

Тодорка Петкова, гл. експерт в дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда": Това е една моментна стойност и не може да се сравнява с нормата, защото тя е в експозиция от 24 часа. А за моментната стойност мога да кажа, че предвид ускоряване на трафика, тя е динамична.
Иван Ангелов, директор на дирекция "Опазване чистотата на въздуха и предотвратяване на замърсяването", МОСВ: В момента се работи по това да бъде засилен контролът върху изпускателните средства на моторните превозни средства, защото по различни данни от различни източници между 20 и 60 процента от автомобилите у нас са с да го наречем промени в изпускателните системи.

Като опит да бъде решен проблемът, от следващия отоплителен сезон се въвеждат изисквания за въглищата и брикетите. За дървата обаче е трудно.

Доц.д-р Георги Рачев климатолог, СУ „Св. Климент Охридски": Допълнително към това струпване на всички тези замърсители, които отделя било то битовият сектор, било то промишлеността или транспортът, беше влажното време, когато се получи смогът - водният разтвор на тези замърсители.

До 20-ти януари няма опасност от наднормени количества замърсители, прогнозира доц. Рачев. След това обаче има вероятност за антициклон, който може да доведе до ситуацията от преди няколко дни. Най-застрашени са децата, бременните и възрастните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив ремонтира сградата на Гимназията по дървообработване
Община Пловдив ремонтира сградата на Гимназията по дървообработване
Днешните протести на полицаите остават, ​въпреки постигнатото споразумение
Днешните протести на полицаите остават, ​въпреки постигнатото споразумение