НОВИНИ

Какво да правим с ненужните подаръци след Коледа

След като дядо Коледа посети къщите и остави подаръци на послушните, много често се оказва, че не всички подаръци са нужни. Какво да правим с подаръците, които сме склонни да загърбим?

bnt avatar logo
от Теодора Лапшова
09:35, 24.12.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Натрупани в килера или гардероба, ненужните подаръци след Коледа събират прах и задръстват къщите. Какво всъщност може да направим с подаръците, които нямаме намерение да използваме? Първият вариант е да върнем подаръка или да го заменим.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: "Когато говорим за онлайн търговия това е много по-лесно, тъй като законът предвижда 14-дневен срок за така нареченото право на отказ. Получавате нещо, просто не ви харесва и го връщате обратно... Когато говорим за търговската мрежа, нещата не седят точно по този начин, но все по-често наблюдаваме добри практики у търговците, които са склонни да приемат претенцията на потребителя."
Елена Лазарова, управител в книжарница: "В рамките на 2 седмици с касова бележка, всеки може да дойде и да замени с друго нещо или да върне това, което му е подарено или е закупил за подарък."
Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители": "Сега, ако аз получа един подарък и той не ми хареса, разбира се, че бих могъл да го върна при търговеца, но за целта трябва да имам документ за продажбата, а това е доста нетипично, човекът който подарява, да дава подарък с касовата бележка... Така че тази възможност в 99% от случаите отпада. "

Голяма част от хората решават да не задържат ненужните подаръци, а да ги продадат онлайн.

Нора Кальонска, мениджър в сайт за онлайн обяви: "Декември месец имаме много голям бум в категория електроника. Това са мобилни телефони, компютри, лаптопи много се купуват също мода и за бебето и детето също има голямо увеличение. Докато януари месец също имаме увеличено предлагане в тези категории, но така се забелязва основно вече в мода! Януари месец хората явно си предлагат новогодишните тоалети с подаръци, които не са им станали, поръчани онлайн."

Освен замяна или продажба, ненужният подарък може да бъде подарен отново на близък по друг повод. Благородното решение в духа на Коледа е ненужният подарък да бъде дарен на детски дом или на човек, който има нужда от него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудо подари ми- коледна песен в подкрепа на деца в риск
"Чудо подари ми"- коледна песен в подкрепа на деца в риск
Най-патриотичното село в България
Най-патриотичното село в България