НОВИНИ

Капсулата „Дракон“ на „Спейс екс“ се завръща на Земята

След историческия си първи полет до Международната космическа станция, капсулата „Дракон“ се завръща на земята.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:33, 08.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
Още

В 09:32 часа българско време капсулата се отдели от Международната космическа станция и след пет дни в орбита, пое обратно към земята. При навлизането си в земната атмосфера, апаратът ще бъде подложен на температура от 1600 градуса по Целзий. 4 парашута ще осигурят мекото кацане, планирано за 15:45 часа българско време, в Атлантическия океан, на 450 км от бреговете на Флорида.

Още преди завръщането си на земята, капсулата на компанията Спейс Екс влезе в историята. С нея са свързани надеждите на американската космическа индустрия за превозване на астронавти до Международната космическа станция.

Но преди НАСА да одобри качването на екипаж на борда ѝ, капсулата трябваше да извърши тестов полет. В нея беше само манекенът Рипли, наречен с характерното за основателя на "Спейс Екс" Илън Мъск чувство за хумор на героинята от поредицата Пришълецът, изиграна от Сигорни Уийвър.

Очаква се, ако тестовият полет завърши успешно, по-късно тази година капсулата да излети с екипаж от астронавти. Това ще стане за първи път от спирането на полетите със совалки преди 8 години. Оттогава американците летяха до Международната космическа станция с руски ракети, изстрелвани от космодрума Байконур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лимоните от Мантон: Как във Франция съживяват този уникален сорт?
Лимоните от Мантон: Как във Франция съживяват този уникален сорт?
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Най-очакваният български кинофестивал започна
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Най-очакваният български кинофестивал започна