Хиляди вярващи се помолиха пред мощите на Свети Иван Рилски

Днес Православната църква почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец. На 19 октомври са открити нетленните мощи на светеца. Празникът е познат и като Отчовден, или Денят на отеца, както приживе е бил наричан Свети Иван Рилски. Тържествената литургия в Рилската света обител бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай.

от БНТ
17:20, 19.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По традиция в навечерието на Отчовден в манастира се извърши нощно бдение. Много вярващи, дошли в манастира, са започнали да отправят молитвтивет си към светеца още през изминалата нощ.

Екатерина Мартинчева
“Беше организирано и много свещеници, много съм доволна и дано свети Иван Рислки да помага и на нас и на вас."

Хора от всички краища на България, както и много чужденци, пристигнаха днес в Рилския манастир, за да се поклонят пред мощите на Свети Иван Рилски, който се смята и за небесен покровител на българския народ.”

”Свети Иван Рилски излекува гангрена на крака на майка ми, излекува ми щитовидната жлеза. С памук, който аз осветих на гроба, занесох в дома си сложих му йод, прекръстихме го и на другия ден дори го имам и снимано, когато изваждах чорапа нямаше и останки от кръвта."
Пловдивския митрополит Николай
"С нас е духовната упора и молитвеното застъпничество на Свети Иван Рилски. Нетленното и неугасващо българско кандило.”

Много от вярващите казаха, че ще дойдат отново след девет месеца, когато отново с тържествена служба ще бъдат почетени мощите на Свети Иван Рилски.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дъвки Идеал с големи балончета
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дъвки "Идеал" с големи балончета
Царският дворец в Баня е отворен за посетители
Царският дворец в Баня е отворен за посетители