САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Хиляди вярващи се помолиха пред мощите на Свети Иван Рилски

Днес Православната църква почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец. На 19 октомври са открити нетленните мощи на светеца. Празникът е познат и като Отчовден, или Денят на отеца, както приживе е бил наричан Свети Иван Рилски. Тържествената литургия в Рилската света обител бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай.

от БНТ
17:20, 19.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По традиция в навечерието на Отчовден в манастира се извърши нощно бдение. Много вярващи, дошли в манастира, са започнали да отправят молитвтивет си към светеца още през изминалата нощ.

Екатерина Мартинчева
“Беше организирано и много свещеници, много съм доволна и дано свети Иван Рислки да помага и на нас и на вас."

Хора от всички краища на България, както и много чужденци, пристигнаха днес в Рилския манастир, за да се поклонят пред мощите на Свети Иван Рилски, който се смята и за небесен покровител на българския народ.”

”Свети Иван Рилски излекува гангрена на крака на майка ми, излекува ми щитовидната жлеза. С памук, който аз осветих на гроба, занесох в дома си сложих му йод, прекръстихме го и на другия ден дори го имам и снимано, когато изваждах чорапа нямаше и останки от кръвта."
Пловдивския митрополит Николай
"С нас е духовната упора и молитвеното застъпничество на Свети Иван Рилски. Нетленното и неугасващо българско кандило.”

Много от вярващите казаха, че ще дойдат отново след девет месеца, когато отново с тържествена служба ще бъдат почетени мощите на Свети Иван Рилски.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дъвки Идеал с големи балончета
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дъвки "Идеал" с големи балончета
Царският дворец в Баня е отворен за посетители
Царският дворец в Баня е отворен за посетители