НОВИНИ

Царският дворец в Баня е отворен за посетители

Царският дворец в Баня вече е отворен за туристи. Резиденцията, построена от цар Борис Трети, досега се посещаваше единствено от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство. Местните жители се надяват отварянето на двореца за посетители да увеличи туристите в региона и да съживи икономиката.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
17:14, 19.10.2016
9172
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Царският дом е построен през 1929 година от Борис Трети, който избира мястото заради лечебните свойства на минералната вода. Днес дворецът е отдаден от Симеон Сакскобургготски за стопанисване на местен бизнесмен. Туристите посреща Пепа Герджикова, която от 20 години се грижи за къщата.

Пепа Герджикова
Всичко си е автентично, запазено от 25-та година, както е започнато, до 29-та е построено.

Посетителите могат да разгледат първия етаж на царската къща. Тук ги очаква кабинетът на цар Борис Трети, приемната с камината и трапезарията.

Стаите пазят лични вещи на царското семейство, сувенири и картини на български художници. Запазени са част от сватбените подаръци на Борис Трети и царица Йоана. Вторият етаж на резиденцията, където са спалните на царското семейство не е достъпен за посещение. Сега надеждите на местните хора за развитието на града и туризма са отправени към царския дворец.

Стамен Гешев - кмет на град Баня
Искаме туризма да се развива , тъй като имаме и уникални по свойства води. Надяваме се и бизнеса да погледне малко към нас.

Докато в града чакат финансови средства, за да ремонтират остарялата улична мрежа, царският дворец вече приема посетители. Интерес има дори от чужди туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди вярващи се помолиха пред мощите на Свети Иван Рилски
Хиляди вярващи се помолиха пред мощите на Свети Иван Рилски
Откриха тялото на трети загинал при експлозията в германски химически завод
Откриха тялото на трети загинал при експлозията в германски химически завод