НОВИНИ

Холандски съд осъди държавата за бездействие при геноцида в Сребреница

Холандия е само частично отговорна за смъртта на повече от 300 мюсюлмани от Сребреница през юли 1995 година. Анклавът беше превзет от армията на босненските сърби въпреки присъствието на холандски миротворци. Днешната присъда на апелативен съд в Хага предизвика гневна реакция от вдовици и майки на жертвите. Бивши холандски миротворци също съдят държавата си за обезщетения.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:52, 27.06.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

22 години след най-голямото масово убийство в Европа след Втората световна война - геноцида в Сребреница, майките и вдовиците на над 8000 жертви продължават да търсят правосъдие за всички преки и непреки виновници. Преди 3 години съд в Хага издаде присъда срещу холандската държава за пълна отговорност за това, че неадекватно въоръженият и окомплектован миротворчески контингент в Босна не е защитил малко над 300 потърсили убежище в базата му мюсюлмани от Сребреница. Но днес апелативна инстанция смекчи присъдата, като дефинира по-малка вина:

Хепке Дулек, председател на състава на Апелативния съд: Бежанците от мъжки пол не са получили на 13 юли 1995-а възможност да останат в базата, което би им дало 30 процента шанс да се спасят от нехуманно отношение и екзекуции от босненските сърби.

Това означава, че завелите делото босненски мюсюлманки ще могат да получат от Холандия по-малко от една трета от исканите компенсации.

Мунира Субашич, председател на сдружение "Майките от Сребреница": Това не е държава на правосъдието, а на несправедливостта. Но има Господ! Бог ще ги накаже!

"Майките от Сребреница" могат да обжалват и пред холандския върховен съд. А междувременно 206-има бивши миротворци заведоха дело за общо 4 и половина милиона евро от холандската държава за морални щети. Още преди година министърът на отбраната призна, че мисията им през 1995-а е била невъзможна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фармацевти настояват за нов регламент за работа на аптеките
Фармацевти настояват за нов регламент за работа на аптеките
Морската вода по Северното Черноморие е чиста
Морската вода по Северното Черноморие е чиста