НОВИНИ

Берлин се прости с Хелмут Кол

В Берлин днес част от германския политически елит се прости с покойния бивш канцлер на страната Хелмут Кол. Сред присъстващите на религиозната служба бяха и федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерът Ангела Меркел. Официалното сбогуване ще бъде тази събота - с поклонение в Страсбург и погребение в Шпайер. Както е известно, официално държавно погребение за канцлера на Обединението няма да има - втората му съпруга Майке Кол-Рихтер обяви, че желанието на Кол е било той да не бъде погребван с държавни почести.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов, "Дойче веле"
18:03, 27.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В берлинската катедрала „Свети Хедвиг" се състоя религиозна служба с участието на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерката Ангела Меркел, шефа на Бундестага Норберт Ламерт, министри, депутати и съратници на бившия канцлер, който по-миналия петък почина на 87-годишна възраст.

Смъртта на Кол извади наяве конфликта в семейството му разногласия между втората му съпруга Майке и синовете от първия му брак. Спорът засегна и въпроси около уреждането на погребението на Кол. Единият от синовете му - 53-годишният днес Валтер Кол отправи тежки обвинения срещу второто семейство на баща с и дори обвини ръководството на ХДС и лично канцлерката Меркел, че също имали вина за смъртта на майка му Ханелоре Кол, която преди 16 години се самоуби.

Известно е, че след аферата с черните каси на ХДС Кол се чувстваше предаден и изоставен от ръководството на партията. Това е и причината, поради която втората му съпруга Майке първоначално отказваше канцлерката Меркел да говори на официалното прощаване с него в Страсбург, но впоследствие промени мнението си.

След церемонията в Страсбург тази събота тялото на Кол ще бъде пренесено с хеликоптер до родния му град Лудвигсхафен, а оттам с корабче по Рейн до малкото градче Шпайер, където Кол ще бъде погребан в тесен семеен кръг. Самият Кол е изразил желание да бъде погребан в двора на местната катедрала, която той много обичал и често посещавал приживе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконните риболовци в Югозападна България намаляват
Незаконните риболовци в Югозападна България намаляват
Фармацевти настояват за нов регламент за работа на аптеките
Фармацевти настояват за нов регламент за работа на аптеките