НОВИНИ

Нова глобална вълна от кибератаки

Компании от цял свят съобщават, че са обект на масирана хакерска атака със зловреден криптиращ софтуер. Исканият откуп е 300 долара в биткойни, които да се преведат в посочена сметка. Според експерти криптовирусът е подобен на Уонакрай, който удари света миналия месец. Засегнати са редица фирми и обекти в Украйна, Русия, Холандия, Великобритания, Норвегия, Франция и дори Индия. Съобщава се и за първа жертва в САЩ - фармацевтична компания. Вирусът е засегнал и компютри на атомната централа Чернобил, но няма опасност от радиация. Нивото й се измерва ръчно, защото е затруднено актуалното подаване на данни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:33, 27.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Особено засегната на този етап е Украйна. Сред мишените там са правителствените мрежи, Централната банка, авиационния производител Антонов, летището в столицата, енергийните компании Укрененерго и Киевенерго и мобилни оператори. Има съобщения, че метрото в Киев е спряло да приема карти за плащане, работа са преустановили няколко вериги бензиностанции и магазините Метро. Официален Киев заяви, че има признаци за руска връзка.

Руският енергиен гигант Роснефт също се оказа сред потърпевшите. Компанията твърди, че е преминала на резервни системи и работи за неутрализиране на заплахата. Според специалисти по киберсигурност цел на вируса-изнудвач са станали общо около 80 компании в Украйна и Русия.

Сергей Никитин - експерт по киберсигурност: И след Уонакрай компаниите не правят необходимото в достатъчна степен за информационната сигурност. Това, че не трябва да се отварят съмнителни съобщения в електронната поща е известно на всички, но атаката все пак беше успешна.

За поражения съобщи и холандската корабна компания Мерск. Хакнати са 17 контейнерни терминала, включително два в Хага, както и обекти в Копенхаген като част от фирмената АйТи инфраструктура. Уточнява се, че малуерът е криптирал информацията на твърдите дискове на компютрите. Жертва е станала и френската компания за строителни материали Сен Гобен и испанския гигант за производство на храни Монделес.

Специалисти виждат почерка на вирус, известен под името Петя. Той се появи в началото на 2016-та, а в началото на тази година излезе подобрената му версия Петруорп. В нея са отстранени някои слабости в оригиналния код, които позволяваха на фирмите за киберсигурност да отключват системите на клиентите си. И сега заразата пристига по имейл, и използва същите слабости на Уиндоуз като Уонакрай. Редица фирми не се покрижиха за тези пробойни защото Уонакрай беше овладян бързо, отбелязват експерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече пари за издръжка на ученик искат директори на училища
Повече пари за издръжка на ученик искат директори на училища
Протест в защита на паметника 1300 години България пред НДК
Протест в защита на паметника "1300 години България" пред НДК