НОВИНИ

КНСБ: Хиляди енергетици могат да останат без работа заради екоизисквания

Хиляди работници, заети в енергетиката, могат да загубят работните си места заради изискванията пред страната ни за борба с климатичните промени, алармираха синдикатите от КНСБ на годишния си форум с фондация "Фридрих Еберт".

Александър Марков
от Александър Марков Оп.: Владимир Богдански
22:16, 07.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

За да посрещне критериите за намаляване на вредните емисии, заложени в Договора от Париж, към който се присъедини и България през 2015 г., България по всяка вероятност ще трябва да затвори голяма част от топлоелектрическите си централи.

;

Вследствие на това ще пострада сериозно и въгледобивната промишленост, обясни вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Статистиката показва, че 1000 българи годишно умират от мръсния въздух. Според синдикатите държавата би трябвало да изготви план с мерки за пренасочване и прекавалификация на хората, които може да загубят работата си.

;
д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ: - Може ли да се каже колко хора, заети в енергетиката, биха загубили работните си места вследствие на тези промени? - Да, разбира се, ако от днес аз утре се случи това, това биха били 25 000 души, което е едно голямо число от пазара на труда. И затова не може да си представим, че това ще стане еднократно, в един момент. Със сигурност ще има мерки във всички направления и хората трябва да са спокойно, че това няма да се случи еднократно. Второ, естествено е, че ние, след като имаме въглища за 70 години, и след като те представляват една-четвърт от енергийния ни микс, ние не можем да приемем резки действия в следващите 15-20 години, това нещо ще бъде явно постепенно решавано.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
75 години от създаването на техническото висше образование в България
75 години от създаването на техническото висше образование в България
160 млн. лв. ще струват новите четири станции на метрото
160 млн. лв. ще струват новите четири станции на метрото