НОВИНИ

Коалиционният съвет отложи решението за партийните субсидии

Окончателният размер на държавната субсидия за политическите партии ще бъде определен след консултации в Народното събрание. Това решиха участниците в Коалиционния съвет на управляващото мнозинство. Новият модел на финансиране на партиите ще бъде приет преди лятната ваканция на депутатите.

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 25.06.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Коалиционният съвет се събра, след като някои от партийните лидери се оплакаха, че ГЕРБ не се е консултирал с тях за предложението си субсидията да бъде намалена от 11 на един лев.

Ако не се споразумеем, това може да се отрази на управляващата коалиция, каза преди заседанието лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

След близо 90 минути разговор, в управляващото мнозинство стигнаха до споразумение за отлагане на окончателното решение за финансирането на партиите.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: По този въпрос не трябва да се действа припряно. И е редно той да бъде подложен на по-мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само в парламента, и да бъде обвързан с промяна и в Закона за политическите партии. Тъй като всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени.

Започват консултации с всички партии в Народното събрание, като в позицията на ГЕРБ няма промяна.

Бойко Борисов - министър-председател: ГЕРБ продължава да стои така, както сме поели ангажимент, така както и преди 2 години гласувахме за субсидия от 1 лев.

Поправките в двата закона ще бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите, за да няма упреци, че въпросът се отлага.

Коалиционният съвет ще се събере още един път до края на следващия месец, за да се направи преглед на споразумението за управление между ГЕРБ и Обединени патриоти.

Десислав Чуколов - заместник-председател на "Атака": Ще се съберем, ще обсъдим кое докъде е стигнало, какво трябва да се засили, какво трябва да отчетем, и успехите, и нещата, които както казах, трябва да наваксаме.

Бойко Борисов беше категоричен, че ГЕРБ няма да позволи корекции на данъчните ставки и ще настоява да се спазва записаното в споразумението запазване на данъците до края на мандата на правителството.

Бойко Борисов, министър-председател: Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече.

Корекции в данъчните ставки няма да има, но от ГЕРБ са съгласни на поправки в Закона за политическите партии, стана ясно от думите на премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Продажбата на ЧЕЗ България трябва да приключи до края на годината​
​Продажбата на ЧЕЗ България трябва да приключи до края на годината​
В КЕВР обсъдиха публично новата цена на природния газ
В КЕВР обсъдиха публично новата цена на природния газ