НОВИНИ

Кой стои зад атаките в Анкара и Берлин?

Атентатът срещу руския посланик не беше толкова насочен към турската публика, а по-скоро към опит за промяна на курса на руската държава и опит да се повлияе на руско-турските отношения. Това коментира в студиото на "Денят започва" Весела Чернева, бивш говорител на Министерството на външните работи и директор на независимия Европейски съвет за външна политика.

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 21.12.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света

По думите на Чернева, 2016 беше година, в която тероризмът започна през страховете на средната класа и голямата публика да влияе върху вътрешните политики на трети страни.

Терористичните актове в Берлин и Анкара съдържаха в себе си сериозна доза провокация. В Анкара – за влошаване на руско-турските отношения, а в Берлин – провокация към обществото с цел да се генерират конфронтации на религиозна основа между християни и мюсюлмани, т.е. да се генерира страх, а от там и омраза и агресия, заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Целта да се противопоставят хората на религиозна основа, да се превърне международният тероризъм във Война в известна степен между християнството и Исляма е това, което преследва Ислямска държава, каза още дипломатът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тунела Евразия под Босфора
Откриха тунела Евразия под Босфора
Опашка от товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево
Опашка от товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево"