НОВИНИ

Крайбрежни заведения продължават да изливат отпадните си води в морето

Все още има крайбрежни заведения, които в нарушение на закона заустват отпадните си води в Черно море. Това показват проверките на екоекспертите през лятото. Проблемът е най-сериозен по Южното Черноморие, където има населени места без канализация и пречиствателни станции. Най-малко са нарушенията на територията на Варненска и Добричка области.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
20:00, 27.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На много места по Черноморието все още липсва изградена канализация. Така хотели и заведения са принудени да заустват отпадните си води в черпателни резервоари. За да си спестят средствата за почистването им обаче, някои собственици изливат тези води направо в морето.

Инж. Ирина Димитрова, директор на Дирекция “Контрол” в Басейнова дирекция - Черноморски район
“Общо по северното Черноморие сме съставили 2 акта. Единият е на местност Иканталъка, вторият е на Офицерски плаж. На Офицерски плаж веднага беше прекратено заустването и в момента вече заустват в черпателен резервоар.”

Има и частни обекти, които незаконно заустват отпадните си води в канализацията за дъждовна вода и в деретата. Това обаче се доказва трудно. Проверени са и всички пречиствателни станции по крайбрежието. Повечето от тях, включително станциите в Шабла, Албена, Златни пясъци, Камчия, Китен и Лозенец, нямат третично стъпало за пречистване. Така в разгара на лятото, когато туристите са много, в морето се изхвърлят много азотни и фосфорни съединения. Това е една от причините за цъфтеж на фитопланктона, което пък понижава съдържанието на кислород в морската вода.

Инж. Ирина димитрова, директор Дирекция Контрол в Басейнова дирекция Черноморски район
“Тези пречиствателни станции като “Златни пясъци”, която предстои да бъде реконструирана и модернизирана, като “Камчия”, би следвало да си изградят третични стъпала. Целта е да се намали товарът, който влиза в Черно море, тъй като тези пречиствателни станции обслужват големи агломерации.”

За повечето пречиствателни станции има проекти за обновяването им. Те обаче са замразени заради липсата на пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволнения и проверки в Пирогов заради починал пациент
Уволнения и проверки в "Пирогов" заради починал пациент
Космонавти от Международната космическа станция разговаряха с български ученици
Космонавти от Международната космическа станция разговаряха с български ученици