Космонавти от Международната космическа станция разговаряха с български ученици

Човек може да стъпи на Марс до няколко десетилетия. Това заявиха двама от астронавтите от Международната космическа станция в специална видеоконферентна връзка с ученици от България. За живота в открития космос, бъдещето на космонавтиката и сбъднатата мечта да станеш астронавт разказва Борис Бъчваров.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:55, 27.09.2017
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Мечтали ли сте някога да станете космонавт? Да се отправите в открития Космос на ракета, която се движи с хиляди километра в час и да останете в безтегловност. Кой би дал по-добър отговор от хората, които в момента се намират в Международната космическа станция?

Сергей Рязанский и Александър Мисуркин разговаряха чрез видеоконферентна връзка с български ученици за мисията си и живота в Космоса. Освен хилядите часове тренировки и обучение в областта на биохимията и инженерството, най-важното качество на астронавта е работата в екип.

Сергей Рязанский, астронавт: Всички в Космоса сме един сплотен екип. Помагаме си, правим експерименти заедно. Международният екип работи заедно и това е най-важното.

Животът в безтегловност също има своите особени и в същото време забавни моменти.

Сергей Рязанский, астронавт: "Както виждате нещата около нас се движат и затова трябва да ги вържем. Действително е много различно и трудно да бъдеш в такова пространство. Едновременно е странно и удобно. Безтегловността се отразява сериозно и на телата ни. При връщането ни на Земята трябва отново да свикнем с гравитацията и с нас работят специални лекари и физиотерапевти.

За няколко часа в София днес се събраха двама космонавти, които са оставили трайна следа в астронавтиката, първият българин, излетял извън орбита Георги Иванов и руснакът Михаил Корниенко, който е част от 23-тата и 24-тата мисии на Международната космическа станция. И въпреки че всички казват, че Земята е много красива погледната от Космоса, на повърхността ѝ се забелязват разрушителните действия на човека.

Михаил Корниенко, астронавт: В океана плава остров от пластмаса с размера на щата Калифорния. това се вижда ясно от Космоса. Това е абсолютен дисбаланс.

В момента има подготвени български космонавти, които могат да излетят в открития Космос. Условието да се случи това е едно.

Георги Иванов, космонавт: Трябва да се намерят спонсори, които да отделят 30 милиона евро. Подготвени има и сега в момента Красимир Стоянов е подготвен и може да полети.

Всички астронавти са обединени около мнението, че следващата спирка на човека е Марс. Очаква се през следващите няколко десетилетия да бъде направен първия отпечатък от човешки крак върху повърхността на червената планета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Крайбрежни заведения продължават да изливат отпадните си води в морето
Крайбрежни заведения продължават да изливат отпадните си води в морето
Христо Проданов: Пагубно ще бъде, ако Кинтекс бъде съсипана
Христо Проданов: Пагубно ще бъде, ако "Кинтекс" бъде съсипана