НОВИНИ

Леонардо Ди Каприо успя! Взе мечтания Оскар!

Леонардо Ди Каприо е победителят в категорията главна мъжка роля на тазгодишните награди "Оскар", за ролята си в "Завръщането". Най-добра актриса тази година е Бри Ларсън за ролята си във филма "Стая". Призът за най-добър филм за 2015 г. беше връчен на "Спотлайт".

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:55, 29.02.2016
5650
Чете се за: 01:49 мин.
Още

Бляскавата церемония по традиция се проведе в "Долби Тиътър" в Лос Анджелис. Протичащият наблизо протест срещу липсата на расово разнообразие сред номинираните имена тази година не попречи на редовния звезден гастрол по червения килим. Водещият Крис Рок обаче не пропусна да коментира скандала, който се разрази през последните седмици, в откриващия си монолог на пищното шоу.

Крис Рок, водещ на церемонията на наградите "Оскар": "Знаете, че ако номинираха водещи, сега нямаше да съм тук, нали? Вероятно щяхте да гледате Нийл Патрик Харис на моето място. Но, знаете ли? Целият този скандал е безумен. Това са 88-те "Оскар"-и, а в миналото е имало поне 71 церемонии, на които не е бил номиниран нито един чернокож. Замислете се - тогава не трябва ли да има една категория за мъже и жени актьори? Ами разделението там?".

Драмата по истински случай "Спотлайт" спечели големия приз за най-добър филм. Лентата на режисьора Том Маккарти разказва историята на отличения с награда "Пулицър" екип от разследващи журналисти, който разкрива сексуалните посегателства над деца от страна на католически духовни лица. Филмът спечели и наградата за най-добър оригинален сценарий, докато призът за адаптиран такъв отиде при екипа на "Големия залог". Унгарската продукция "Синът на Саул" спечели отличието за чуждоезичен филм. Действието на драмата на режисьора Лазсло Немес се развива по време на Втората световна война в концентрационния лагер в Аушвиц.

;

Отличието за режисура за втора поредна година отиде при Алехандро Иняриту, този път за "Завръщането". Оператор-постановчикът на филма и негов редовен сътрудник Емануел Любецки пък спечели наградата за операторско майсторство за трета поредна година, с което постави рекорд в тази категория. Звездата на филма Леонардо Ди Каприо спечели приза за най-добра главна мъжка роля след четири безуспешни номинации в миналото. Актьорът използва случая, за да обърне внимание на климатичните промени в победната си реч.

Леонардо Ди Каприо, носител на "Оскар" за главна мъжка роля: "Докато снимахме "Завръщането", се изненадах колко на юг трябваше да стигнем, докато намерим някакъв сняг. Климатичните промени са истинска заплаха. Нека не приемаме планетата си за даденост. Аз със сигурност няма да приема тази вечер за даденост. Благодаря за наградата!"
; ;

Бри Ларсън спечели наградата за главна женска роля, а отличията за поддържащи роли отидоха съответно при Марк Райлънс от филма "Мостът на шпионите" и изгряващата звезда Алисия Викандър от "Момичето от Дания". За най-добри визуални ефекти призът спечели независимата продукция "Екс Макина: Бог от машината", а "Отвътре навън" грабна наградата за анимационен пълнометражен филм.

Никой обаче не можа да се доближи до "Лудия Макс: Пътят на яростта" по брой спечелени статуетки. Постапокалиптичният блокбъстър на Джордж Милър взе шест от призовете, повечето от които в техническите категории като монтаж, звукови ефекти, грим и костюми. Легендата Енио Мориконе спечели приза за оригинален саундтрак за работата си по "Омразната осморка" на Куентин Тарантино, а песента на Сам Смит от филма за Джеймс Бонд "Спектър" грабна наградата за оригинална песен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диян Стаматов: Сигурността в училищата е приоритет
Диян Стаматов: Сигурността в училищата е приоритет
Над 50 плажа във Варненско без стопани
Над 50 плажа във Варненско без стопани