НОВИНИ

Майки на деца с увреждания отново излязоха на протест пред Министерския съвет

За шести път майки на деца с увреждания излязоха на протест. Те отново настояха за Закон за личната помощ и индивидуална оценка на нуждите на децата с увреждания. Според родителите, не уврежданията убиват децата им, а липсата на адекватна социална политика. Социалният министър обеща на майките да проучи възможността да се въведе поисканият от тях закон, за който,обаче, е необходим сериозен ресурс. Премиерът Борисов се трогна от историята на една майка и разпореди да се изгонят бездушните чиновници, които я разиграват.

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:28, 18.04.2018
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Протестът на черните балони, този път беше още по-черен и траурен. За шести път излизат по площадите и всеки път са в изходна позиция. Отново да обясняват нуждата от Закон за личната помощ.

Павлина Радкова: Поради липса на Закон за личната помощ той остава в къщи с една пенсия от 132 лева и аз оставам по неволя с него. И приключваме. Аз мога да ходя да работя.

БНТ: Какво би искал да правиш?

Иван Радков: Ами да работя и да не съм си в къщи.

БНТ: Искаш ли да учиш в университета?

Иван Радков: Да, искам, но няма кой да ме води.

И на последният протест и на този, социалният министър внимателно ги изслуша. Още преди дни им обяснил, че подобен закон ще изисква сериозен ресурс и първо трябва да се направят разчети.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Ако се даде една такава помощ, без да се реформира системата то ще бъде всъщност пак неефективно използване на пари. Това са доста сериозни въпроси, които се нуждаят от сериозно обмисляне и разчети, защото ние нямаме право на грешка.

Разчети да, но не механични - настоява протестът. Законът може и да е скъп, но липсата му излиза значително по-скъпа.

Ина Маринова: Ние можем да работим. Реално се превръщаме в паразити без да сме такива.

И уж все за права на хора с увреждания става дума, но и този път майките не получиха подкрепа на нито една национално представителна организация. Обясняват си го просто - те искат помощи, ние включване в живота на общността.

Красимира Обретенова: Ето те на 11-ти излязоха да протестират за пенсии и за ТЕЛК. На никой в обществото не му е необходимо това. На обществото има нужда от обективна оценка на уврежданията, обективна оценка на състоянието и съответно обективно обезпечаване, за да се компенсират последствията от уврежданията.

Красимира Обретенова, неформалният лидер на протеста досега, е на път за Холандия. Отказва повече да бъде мачкана от системата и дъщеря ѝ да не получава нужната помощ.

Красимира Обретенова: Самата мисъл, че аз след два месеца трябва да се явявам на ТЕЛК. Самата мисъл, че увреждането на детето ми трябва да заработи заплатите на някакви треторазрядни лекари.

Историята ѝ днес силно разчувства премиера, който на заседание на кабинета разпореди проверка.

Бойко Борисов, министър-председател: Искам да видите какъв е случаят с тази жена, с това дете. Кой е тоя ненормален администратор, който може да кара тия хора да ходят непрекъснато напред-назад?! Ревах да ги гледам. Малко човечност няма ли бе, какви са тия хора, държавни пари заплати взимат?

Системата е зле скроена и е крайно време да се прекрои - казва протеста на майките. Силно разочаровани, че обществото остава безчувствено към порасналите им деца, същите онези рано родени бебета, за които иначе държавата полага неимоверни грижи за да ги спаси.

Това са порасналите недоносени деца на България, чиито проблеми се задълбочават заради липса на системна рехабилитация и помощ.

Ина Маркова: Ами те това са недоносените бебета, нашите, моето лично дете. Тези деца излизат от болниците и са на улицата.
Галя Койчева: Грижата за недоносените е цял живот. Тези деца които са родени недоносени цял живот носят последствията си от това.

Затова система за социални услуги в общността е другата им голяма битка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган насрочи предсрочни парламентарни и президентски избори през юни
Ердоган насрочи предсрочни парламентарни и президентски избори през юни
Проверяваха сигнали за обгазяване в Бургас
Проверяваха сигнали за обгазяване в Бургас