НОВИНИ

Google инвестира в българското образование

Американският технологичен гигант "Гугъл" ще вложи 250 000 евро в проект за развитие на дигиталните умения на учители и ученици в Северозападна България. Проектът е част от споразумение между Министерството на образованието и науката и Дигиталната национална коалиция.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
17:15, 18.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
Още

С подкрепата на Google.org - благотворителното звено на "Гугъл", за една година 450 учители от 200 български училища ще овладеят иновативни образователни техники. А децата в един от най-слабо развитите европейски райони трябва да станат по-дигитално грамотни и готови за бъдещия трудов пазар.

Красимир Вълчев - министър на образованието: "Това разделение, което имаме в икономическите възможности между регионите, малко или много се отразява в неравенства в достъпа до образование, неравенства в достъпа до дигитални технологии".
Десислава Миленкова - начален учител, 137 СУ "Ангел~Кънчев", София: Обичам предизвикателствата, които са свързани с това да използваме дигиталните инструменти, които така или иначе са ежедневие за нашите деца. Да ги използваме и да ги вкараме в класните стаи, за да служат на децата не само за игри, а и за търсене и намиране на информация и учене.
Стюарт Маклафлин - старши регионален мениджър, Google.org: "Ако след една година работа с учителите установим, че самочувствието им расте, че прилагат уменията в часовете, както и че знанията на учениците също се подобряват, тогава със сигурност ще мислим как да развием проекта."

Докато учителите се сблъскват с новите технологии, образователното министерство ще се стреми да осигури безжичен Интернет във всички училища в страната. Това трябва да се случи до една година. Същото важи и за електронните дневници. За техническото оборудване засега срокове няма.

Гергана Паси - oсновател на Дигитална Национална Коалиция: "Ние трябва да започнем първо през овластяване на учителя, който трябва да прилага всичко това - да ползва свързаността, да ползва устройствата, и след това, съвсем естествено, нуждата от свързаност и крайни устройства ще бъде задоволена."

Просветният министър Красимир Вълчев напомни, че от следващата учебна година третокласниците ще имат нов задължителен предмет - "Компютърно моделиране". С него учениците трябва да се научат не само да приемат, но и да създават дигитално съдържание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяваха сигнали за обгазяване в Бургас
Проверяваха сигнали за обгазяване в Бургас
Десислава Иванчева е настъпила сериозни интереси, твърдят нейни защитници
Десислава Иванчева е настъпила сериозни интереси, твърдят нейни защитници