НОВИНИ

Менда Стоянова за промените в Комисията за финансов надзор

Само пет дни ще се приемат предложения за нов председател на Комисията за финансов надзор, това решиха депутатите от Бюджетната комисия с промяна в процедурните правила. Още тази седмица новостите ще бъдат одобрени и в пленарна зала. Изборът на нов председател се очаква да стане преди парламентарната ваканция, която започва на 1 август. Как ще бъде избран новият председател на финансовия надзор? В студиото на "Денят започва" беше председателят на Бюджетната комисия и народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ Менда Стоянова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 14.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Няколко са нещата, които са наложили промяната в Комисията за финансов надзор, обясни в студиото на "Денят започва" Менда Стоянова. Мандатът на председателя изтече на 18 юли и по закон изборът на нов председател е трябвало да се случи преди това. Стоянова заяви, че е имало силен натиск от партии и медии защо се бави този избор и не се спазва законът. по думите й бавенето е било технологично, а не - преднамерено. Тя отрече обвиненията на Валери Симеонов, че бавенето е заради скалъпване на избора. Стоянова заяви, че досега нямат предложения за шеф на Комисията от другите парламентарни групи.

По другата гореща тема в разгара на лятото "данък уикенд" Стоянова припомни, че са обещали на бизнеса това изменение в Закона за данъка върху печалбата след промените в закона за ДДС.

Когато един фирмен актив се използва както за работа, така и за лично ползване, е нормално тази част от този актив да не се признава нито за ДДС, нито за разход на фирмата. Сега всяка фирма, която има такива активи, може да избере онази част, която не е ползвана за фирмени нужди да бъде обложена с 10% еднократен данък. Законопроектът е бил забавен толкова време, защото са се водили разговори с работодателските организации, каза Стоянова.

Тя обясни, че когато един актив се ползва за лично потребление, то всъщност се получава доход в натура от това, че ползва чужд актив. По текстовете до сега този доход натура трябва да се обложи като доход, но първо трябва да се остойности по пазарна цена.


Вижте целия разговор в студиото във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Пилософ: Новият правилник на Фонда за лечение на деца все още не е факт
Проф. Пилософ: Новият правилник на Фонда за лечение на деца все още не е факт
Площад Константин Величков (Пазарджик)
Площад Константин Величков (Пазарджик)