Международната общност призова за спокойствие в Судан

В Судан, представител на Военния съвет заяви, че бъдещето на страната ще се решава от протестиращите, но хоас и безредици няма да бъдат толерирани. Международната общност призова за спокойствие и деескалация на напрежението.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:05, 12.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Протестиращите в Судан продължават да пеят, но еуфорията от вчера отстъпва място на мислите за бъдещето. Демонстрантите, които пишат "свобода" по ръцете си, се опасяват, че военните, които извършиха преврат и взеха властта, са твърдe близки до сваления президент Омар Ал-Башир и реално са другото лице на режима.

Мохамед Юсуф: Военният съвет по коя Конституция действа?! Не знаем, защото те я отмениха и спряха работата на държавния сектор, и сега шоуто продължава. Но и ние ще продължим докато режимът не падне - отново!
Модатир Ахмед: Хората изгубиха вяра в партията на Башир. Не искаме никой от неговата партия да управлява. Искаме нова система, нова ера, искаме развитие и да изградим отново страната си. Тези хора нямат ясен план!

Военният съвет обяви, че сваленият от власт държавен глава няма да бъде екстрадиран, и че военните не търсят изгода от създалото се положение, но ще бъдат гаранти на реда и сигурността в Судан.

Ген. Омар Зин Ал-Абидийн, началник на политическото крило на Военният съвет: Ще водим диалог с всички политически фракции. Те ще дойдат при нас и ние ще слушаме.

Демонстрантите са категорични, че импровизираният им палатков лагер в Хартум остава докато военните не предадат властта на граждански съвет.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кметът на Чупрене остава в ареста
Кметът на Чупрене остава в ареста
Български учени работят върху ракетни носители
Български учени работят върху ракетни носители