НОВИНИ

Миньори от рудник "Бабино" разбиха кабинета на управителя си

Има напрежение в рудник "Бабино". Станало е спречкване при излизане на 15 миньори и влизане на други 10 под земята, каза кореспондентът ни Антон Чавдаров.Напрежението е породено от факта, че първоначално не са допускани последните да слязат долу при колегите си, които протестират. При безредиците миньорите разбиха вратата на кабинета на управителя.В крайна сметка 10-те миньори са успели да слязат при протестиращите. Около 100 миньори остават под земята заедно с омбудсмана Мая Манолова.Вижте прякото включване на Антон Чавдаров във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 13.10.2016
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Миньорите настояват заплатите за август и септември, както и ваучерите за храна от март досега, да им бъдат изплатени веднага в пълен размер.

Протестиращите се оплакаха, че нарочно се намалява притокът на чист въздух в мината, за да бъдат принудени миньорите сами да излязат от рудника.

Обвиненията категорично бяха отхвърлени от ръководството на мината. Протестът продължава вече трети ден, днес в Бобов дол с миньорите се срещна и омбудсманът Мая Манолова. И в момента тя е в рудника, за да разговаря с протестиращите.

;

Миньорите отказаха и второто предложение на ръководството на рудника

На няколко пъти през деня в мината пристигаше линейка, за да окаже помощ на миньорите, не издържали на свръхнатоварването вътре в мината. В местната болница те постъпваха крайно изтощени и с високо кръвно.

Хората са вътре над 40 часа. Страдат. Един по един изпадат.
Настроението е плачевно. Не мога да го опиша. Хората са толкова уморени и изтощени, че не знаем колко ще издържат.

Сутрешната среща между ръководство и миньори премина с предложение от едните и освирквания от другите. Протестиращите работници не се съгласиха първо да прекратят протеста си и после да чакат пари, защото прецениха, че ще останат излъгани. И протестът продължи. С тежки обвинения към ръководителите на мината, че умишлено спират притока на чист въздух в рудника, за да принудят протестиращите да го напуснат.

Пет смени изкарах. Снощи съм излезнал. Вчера гасиха вентилатора и казахме, че няма да излезем. Ще умрем долу и го пуснаха.
Камелия Георгиева, експерт в мината: Не е вярно! Ръководството е поело изцяло грижата за снабдяване с храна, вода и лекарства на хората отдолу.

На обвиненията, че не изпълняват поставените им норми за добив на въглища миньорите отговориха, че работят с остаряла техника, с която добри резултати са невъзможни.

Хората почнаха да взимат болнични, защото лъжат с купони, лъжат със заплати. Останахме малко хора.

Около обяд дойде второто, леко подобрено предложение от ръководството на мината - дължимите пари да се изплатят по предварително изготвена схема. За това предложение последната дума имаха миньорите под земята. След няколко часа, от 500 метра под земята, дойде техният отказ.

Йорданка Германова, КТ "Подкрепа" град Дупница: Хората са абсолютни прави за това, че един писмен документ, който е споразумение не е гаранция, че сумите ще бъдат платени. За тях ще бъде достатъчно да постъпят сумите, което ще стане днес към края на работния ден. На път са и ваучерите. Те са отпечатани и пътуват насам и в крайна сметка те ще преценят дали са достатъчни гаранциите, които предложи ръководството.

В следобедните часове при протестиращите пристигна и Мая Манолова. Обеща им, че ще работи за това рудника да не бъде закрит.

Мая Манолова, омбудсман: Според мен е по-важно да се предприемат действия за запазване на рудника, защото ако рудник "Бабино" се затвори това е сигурна стъпка към закриване на цялата мина.

Манолова слезе и при миньорите под земята. И остана при тях. Категорично заяви, че ще остане в рудника, докато не бъдат изплатени заплатите за август. През деня миньорите направиха и опит да затворят пътя от Бобов дол за Радомир. След 15 минути се намесиха полицаите и този вид протест беше спрян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собствениците на Дупнишката Популярна каса остават в ареста
Собствениците на Дупнишката Популярна каса остават в ареста
С курбан за здраве Бистрица посреща Петковден
С курбан за здраве Бистрица посреща Петковден