НОВИНИ

Над 1,5 млн. хектара земя поразени от пожарите в Сибир и руския Далечен изток

Площта на пожарите в Сибир и руския Далечен изток надвишава милион и половина хектара земя. В четири федерални окръга е в сила извънредно положение. До обяд са регистрирани най-малко 248 огнища.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:50, 07.08.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Близо 4 000 души продължават да се борят с огнената стихия в Якутия, Бурятия, Амурска и Томска област, Красноярския край, Чукотка.

Еколози смятат, че ако пожарите бяха 1000 пъти по-малко, тогава би могло да се говори за естествено горене. Щетите дотук само в Красноярския край са за близо 2 милиарда рубли.

Властите опровергаха твърдения, че са занижавали данни. Температурата продължава да е около 30 градуса, с пориви на вятъра. Огнеборците използват различни самолети и хеликоптери. Сред тях Ми-26, Ил-76 и Бе-200.

Дмитрий Пушкарьов, командир на самолет Бе-200: Езерото Байкал е обградено от планини, труднодостъпно е, така че работата е специфична.Трябва да вземем вода от Байкал, после да се издигнем, за да преминем планинска верига, около 1.500 - 2000 метра височина.

Представител на "Гринпийс Русия", цитиран от руска медия, коментира някои от екологичните последствия от стихията. Той заяви, че димът от пожарите отива на север, наслагва се по ледовете на Арктика и така тe се топят по-бързо. Затова и горят северни територии като Якутия, топи се замръзнала земя и се отделя газ метан, още по-вреден от въглеродния двуокис от гледна точна на парниковия ефект.

Освен това пожарите могат да образуват устойчив антициклон. Тогава дъждовете падат по периметъра му, но не го пробиват. Затова и има наводнения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха единия от двамата изгубени туристи в Пирин
Откриха единия от двамата изгубени туристи в Пирин
Позиция на ВСС за избора на главен прокурор
Позиция на ВСС за избора на главен прокурор