НОВИНИ

Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете

Стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете обсъдиха в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева с представители на научната общност и ветеринарно-медицински експерти. Мерките за ликвидиране на заболяването ще бъдат приложени след като бъде ограничено разпространението на заразата.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова, Иван Янев
18:23, 07.08.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В стратегията е заложено освен поетапно ликвидиране на заболяването и въвеждане на мерки за биосигурност. Според учените трябва много прецизно да се оцени отглеждането на прасетата в личните стопанства, тъй като те се гледат абсолютно нерегламентирано и при неспазване на изискванията за биосигурност.

Проф. Михни Люцканов - декан на Ветеринарно-медицинския факултет в Тракийски университет: На първо място в условията на епидемията - разреждане на тази популация, особено около интензивните свиневъдни обекти и после или паралелно с това - регистрация, идентификация на тези животни и обучение на стопаните им.

Земеделският министър Десислава Танева заяви, че голяма част от хората доброволно са умъртвили животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни. Тя допълни, че държавата ще окаже помощ на стопаните за въвеждане на мерките за биосигурност.

Десислава Танева, министър на земеделието: Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция, почистване, съответен период, в който нищо не се отглежда, правим модул за мерки за биосигурност, според големината на стопанствата. Тази тема е комуникирана да бъдат подкрепени, после при репопулацията, след съответния период да бъдат изградени, регистрирани и който има желания да отглежда домашни свине, те да са при мерките за биосигурност, в предвид на това, че вирусът е тук.

Стратегията ще бъде готова след постигане на консенсус между представителите на институциите и научната общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 400 са огнищата на африканска чума по свинете в Румъния
Около 400 са огнищата на африканска чума по свинете в Румъния
Правителството гарантира до 741 млн. лв. финансиране за АМ Струма през Кресна
Правителството гарантира до 741 млн. лв. финансиране за АМ "Струма" през Кресна