НОВИНИ

Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци.

bnt avatar logo
от Боряна Каменова
16:14, 07.08.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

28-годишната Илияна беше първата от списъка с чакащи бял дроб, която сбъдна мечтата си.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това се случва благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството, защото за тях това може да е смърт, но спасяват по този начин други хора.

Добрата новина обаче беше помрачена. Първата от 2 години насам трансплантация на бял дроб на българин се оказва последна засега. Поне докато се намери нова болница, която да се съгласи да сключи споразумение с България. Австрия, за съжаление, отказва да продължи с трансплантациите на чужденци.

Росен Иванов, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор": Съвършено ясно ни беше казано, че това не е отношение към България. Най-общо казват, че имат прекалено голям брой чакащи австрийци и не могат с тях да се справят. Вероятно това са проблемите.

А щастието на майката на Илияна се превърна в призив към министерството.

Галина Христова, майка на Илияна: Призивът ми към Министерството е да търсят и други възможности, не само във Виена трансплантират. Германия също е вариант, Англия, Франция.

Такъв път към други европейски болници вече се търси. Засега без резултат. 18 души остават в списъка, за да чакат нова надежда.

Галина Христова, майка на Илияна: Искам да им кажа, че шанс винаги има.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна умъртвяване на прасета в незаконна ферма
Започна умъртвяване на прасета в незаконна ферма
Издирват двама туристи, изгубили се в Пирин
Издирват двама туристи, изгубили се в Пирин