НОВИНИ

Стопани на прасета във Виница писаха на земеделския министър

Недоволство сред жителите на първомайското село Виница, заради контакт с диви прасета. Населеното място попада в близост до държавно ловно стопанство и животните влизат в нивите и дворовете на хората. Във Виница написаха протестно писмо до министър Десислава Танева, защото се притесняват, че дивите животни крият риск от заразяване с африканска чума.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
13:18, 07.08.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Последните къщи на Виница и обработваемите площи край селото често са обект на интерес от дивите свине. Животните намират храна и сигурност, излизат от укритията си и нанасят щети на стопаните.

Анкета:
Дойдоха в обора, кучетата почнаха да ги лаят, избягаха пак, всяка вечер са до мене. До обора. Последните години популацията е много висока и тук край Марица не може да се сее нищо, щото всичкото го изравят и тук в последно време тая година се напълни с прасета и преместих се на баира.

Землището на селото граничи с дивечов район „Чекерица" на държавното ловно стопанство „Тракия". И в него има регистрирана популация от дива свиня.

Огнян Христов - директор на ДЛС „Тракия": На тази площ, която е Виница - Градина общо участъка на стопанството 2900 хектара има 20 прасета таксирани което е нещо нищожно.

Държавното стопанство „Тракия" граничи и с частното ловно стопанство където беше открит първия случай на африканска чума в Пловивския регион. Затова и усилията на служителите са концентрирани там - обясни Огнян Христов.

Огнян Христов: Предприети са всякакви действия, служителите постоянно претърсват района и отстрелват от чакала диви прасета, има активирани капани понеже районът е такъв едродивечов и всички тези съоръжения ги има.

90 процента от домашните прасета във Виница вече са умъртвени. Хората се надяват да получат справедливи компенсации и да се опазят от зараза, защото по думите им това ще унищожи свиневъдството в селото.

Тодор Тодоров - кмет на Виница: Ако случайно се появи огнище с някоя положителна проба с африканска чума тука в района, това значи, че в тоя район ние вече в продължение на две години нямаме право да отглеждаме животни в дома си тип заден двор.

В Сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов се ангажира да провери случая във Виница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за жеги е обявен в 16 области за утре
Жълт код за жеги е обявен в 16 области за утре
Десетки епруветки с кръв бяха открити до магистрала Хемус край Девня
Десетки епруветки с кръв бяха открити до магистрала "Хемус" край Девня