Рекорден интерес към учителската професия в Бургас

Рекорден интерес към учителската професия в Бургас - 48 души се борят само за едно място. От началото на лятната ваканция в морския град са обявени близо сто свободни места за учители и кандидатите се увеличават.

от Веселин Григоров
20:44, 07.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Ралица от Хасково е една от избраните между всичките 72-ма кандидати за двете свободни места в училище „Георги Бенковски". Има 7 години опит и вече е назначена за учител по английски в трети и четвърти клас.

Ралица Крайнова: Учителската професия е най-хубавата професия, да работиш с деца и да получаваш тази огромна любов, която те ти дават - няма по-хубаво нещо от това.

Сред водещите критерии, по които се оценяват кандидатите, е представянето им на интервюто пред комисията и в събеседването с директора.

Валя Димитрова, председател на комисията в училище „Г. Бенковски": Любовта към децата. Това как говорят за работата си с децата, какво се прави с тях.

Увеличението на учителските заплати също е сериозен фактор за засиления интерес към професията. С делегираните бюджети и добрия мениджмънт, в някои училища повишението на възнагражденията е стигнало до 28%. С всички добавки някои учители взимат до 2000 лева, а младите започват с 1000 лева заплата.

Инж. Виолета Илиева, началник на РИО-Бургас: Да видите колко получава един директор в област Бургас. Основната заплата е 2278 лв. и прослужено време 888 лв. Това са стандартните твърди компоненти на работната заплата. Който му се работи, трудът му ще бъде богато възнаграден, такива времена дойдоха най-после.

За засиления интерес към професията в морския град допринасят добрата материална база и ремонтираните училища, някои от тях непипани от десетилетия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рим забрани на туристите да сядат и ядат на стъпалата на площад Испания
Рим забрани на туристите да сядат и ядат на стъпалата на площад "Испания"
Спорни имоти в кв. Младост остават зелени площи
Спорни имоти в кв. "Младост" остават зелени площи