НОВИНИ

Номинираният за "Оскар" Теодор Ушев в специално интервю за БНТ

Едно от най-дългоочакваните събития в света на киното - номинациите за Оскар. След отличието за технологии на Владимир Койлазов още един българин е на крачка от престижната статуетка. Филмът на Теодор Ушев "Сляпата Вайша" по едноименния разказ на Георги Господинов е сред претендентите за статуетката в категорията "Късометражна анимация". За да попадне в окончателния списък на филмовата академия лентата на Ушев пребори дори продукции на Дисни. Вижте във видеото какво сподели за номинацията си Теодор Ушев.

Айше Сали
от Айше Сали
20:44, 24.01.2017
Чете се за: 02:31 мин.
Още

Айше Сали: Господин Ушев, най-напред честито за номинацията. Със сигурност вълнението ви е голямо, очаквахте ли тази номинация и този успех?

Теодор Ушев: Честно да Ви кажа не съм очаквал никога, не съм си го мечтал, не съм и мислил дори, но в последните няколко седмици имахме индикации, че това може да се случи. Аз бях в България и мислех по време на номинациите да бъда в България и продуцентът ми се обади и каза: Тео, трябва да бъдеш тук, защото мисля , че този път имаме реален шанс да попаднем сред номнираните. Разбира се, до последния момент нищо не се знаеше. Имаше много прогнози резултати. Има много сайтове, които се занимават само с това - да дават прогнози и вчера беше интересно, че тези сайтове ту слагаха нашия филм в номинациите, ту го махаха. И на всеки 1-2 часа бяхме ту вътре, ту вън, ту вътре, ту вън. Какво да кажа - всички са изключително щастливи и аз искам да използвам възможността да благодаря на хората, които работиха с мен върху този проект. Най-вече на Георги Господинов с неговата страхотна история и Никола Груев - Котарашки, който направи много хубава музика за филма. Тази номинация е и за тях. Мисля, че е важно за България, защото доколкото знам, досега българи не са били номинирани на такова високо ниво за "Оскар"/

Айше Сали: Вашият филм ще се бори за "Оскар" заедно с още 4 филма на холивудски гиганти. Какво според вас е привлякло вниманието на филмовата академия?

Теодор Ушев: Това което трябва да кажа е, че ние победихме Дисни, което е нещо нечувано. "Inner Workings" на Дисни е направен за 10 млн. долара/

Айше Сали: А вашият филм?

Теодор Ушев: Нашият за около 60-65 хиляди канадски долара. Вижте каква е разликата! Ако трябва да използвам метафора, това е все едно Лудогорец да победи Барселона на Ноу Камп. Предполага, че това, което ги е спечелило, е просто универсалната история, различната визуална трактовка, защото нашият филм е тотално различен от всички други филми, които са номинирани.

Айше Сали: Какво ви привлече в разказа на Георги Господинов?

Теодор Ушев: Пустотата. Аз смятам, че това е една съвременна приказка, която звучи съвременно и невероятно класически. Когато я прочетох и веднага си я представих като филм и просто го видях като филм за деца от 9 до 99 години.

Айше Сали: "Сляпата Вайша" всъщност е разказ за едно момиче, което не вижда настоящето, защото с едното си око гледа към миналото, а с другото - към бъдещето. Такива ли сме и ние, неспособни да живеем в реалността?

Теодор Ушев: Аз смятам, че това е голям проблем не само в нашата държава, но и навсякъде по света. Получавам много писма, в които ми казват точно това - че ние забравихме да живеем сега, въпреки че нашето бъдеще зависи точно от действията, които извършваме сега. Трябва да престанем да се взираме носталгично в историята, трябва да престанем да ровим постоянно за някаква поддръжка. Това което е било в историята, нека да си остане там! Много е важно да вървим напред, а вървим напред с действията, които извършваме сега.

Айше Сали: Ако се върнем малко по-назад, със сигурност изминалата година беше годината на българското кино - много нови заглавия, много номинации, много награди. Успяхте ли да откриете правилния път?

Теодор Ушев: Надявам се да сме го направили. Аз много се радвам и за успехите на Ралица Петрова, и на Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Гледах им филмите. Те са страхотни! Направени са не с много средства, но с много любов, много искреност и честност. И аз смятам, че точно това е правилният път на българското кино. Очевидно е, че ние не можем да се състезаваме с големи филми и специални ефекти. Това което можем да направим, е да разказваме малки и човешки истории.

Айше Сали: Това ли е ключът към успеха - малките човешки истории?

Теодор Ушев: Да, новото мулти-култи, новото глобално са личните истории. Това е всичко, от което хората се интересуват.

Айше Сали: Церемонията по връчването на Оскарите предстои. На кого ще благодарите, ако вземете статуетката?

Теодор Ушев: Разбира се, на майка ми сти на баща ми, защото ако не бяха те, нямаше да стигна дотук. Те са важни! И разбира се, на хората, които ми помагаха в този проект - моите продуценти. Те са моят отбор и аз нямаше да достигна дотук, ако не бяха всички хора, които бяха до мен през всички тези години, когато нямах номинации. Това е моят 15-и или 16-и филм и всичко е постигнато с изключително много труд и обич, към това което правя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина при пожар във Варна
Жена загина при пожар във Варна
Сенатът одобри номинирания от президента Тръмп Майк Помпео за шеф на ЦРУ
Сенатът одобри номинирания от президента Тръмп Майк Помпео за шеф на ЦРУ