НОВИНИ

Нов мощен кран на порт Варна Запад

Мобилен кран с товароподемност до 144 тона е най-новата придобивка на Пристанище Варна Запад. От порта се похвалиха, че съоръжението е най-голямото на Балканския полуостров. Кранът беше именуван и пуснат в експлоатация на тържествена церемония в деня, в който пристанището празнува своята 110-ата годишнина.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
17:10, 18.05.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Към момента това е най-големият мобилен кран на български оператор. Чрез него в Пристанище Варна Запад, ще могат да се обработват всички видове товари. С помощта на съоръжението ще се товарят и контейнери на второ корабно място.

Ивайло Московски, министър на транспорта: "С тази инвестиция Варна Запад придобива още едно съоръжение, което е необходимо за повишаване на приходите на пристанището. Така ми обясниха колегите, че в момента друг такъв кран няма на Балканския полуостров."

Кранът беше кръстен на божество от тракийската митология и ще носи името „Ятрус”. Кръстница му стана дългогодишната служителка в порта Диляна Миткова. Това не е единствената инвестиция, която планират от пристанището за тази година.

Петър Сеферов, изпълнителен директор на Пристанище Варна: "Освен крана, около 5 милиона са предвидени за инвестиция в пристанищна инфраструктура и около 5 милиона в техника."

Очакванията са и през тази година в Пристанище Варна да се обработят около 10 милиона тона товари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шейх Хасина за пръв път в България
Шейх Хасина за пръв път в България
Русия строи военна база в Палмира?
Русия строи военна база в Палмира?