НОВИНИ

БНТ стартира кампания за 24 май "Забравената история за Стилияна"

Кой е извезал прототипа на българското знаме? Възможно ли е едно 14-годишно момиче да остави толкова сериозна следа в българската история? Урок, който не се преподава в българското училище, а е добре да има сериозно място в обучението по история в средното образование.Като силно ангажирана медия БНТ създаде съвместно с МОН видео урок "Коя е Стилияна Параскевова?", който ще бъде включен в програмата за средното образование.

bnt avatar logo
от Н. Обретенова, Б. Цицелков
15:21, 18.05.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Дирекция "Информация" на БНТ, съвместно с Министерството на образованието, стартира кампания в подкрепа на забравена важна част от историята на България - създаването на българското знаме.

;

Във виртуалния урок учениците ще видят как една забравена истина излиза от прашните музейни архиви и защо едно малко момиче поема на плещите си отговорността да подреди бялото, зеленото и червеното така, както днес виждаме българския трикольор. Стилияна Параскевова получава една задача, много по-голяма от домашните в училище. Това е тайна мисия и национална кауза. Урокът, който подготвя БНТ, не е за оценка, а затова как всеки един може да промени историята на страната ни.

БНТ подготви диск с оригинална обложка по дизайн на графичния отдел на дирекцията със специално послание на водещите на "По света и у нас" към учениците. Дискът включва два варианта на видео урока - разширен и по-кратък, в които има разказ за това коя е Стилияна Параскевова и как се е случило така, че тя да ушие първото българско знаме.

;

Кулминацията на кампанията е на 24-ти май, когато централната емисия "По света и у нас” ще представи кампанията с включвания на живо от няколко точки. Водещата Радина Червенова ще бъде в Националната библиотека, в която се пазят архиви и свидетелства за историята на трибагреника. Нейният колега Спас Кьосев ще предава от Етрополе - градът, в който е живяла Стиляна Параскевова. В празничния ден са предвидени преки връзки от Бургас (един от добрите примери как общинските власти активно работят за подобряване на училищното образование), Пловдив (Европейската столица на културата 2019) и Рим, където се намира гробът на Св. Кирил Философ и мястото, от което посланията за създаването на българската азбука звучат особено силно.


Вижте специалното послание на водещите на "По света и у нас" към учениците.

;

Подобни мотивиращи примери като този на Стилияна има и днес.

16-годишна писателка от Димитровград получава признание за таланта си с втора поредна награда за фентъзи разказ в националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тук можете да прочетете повече за Славея Захариева - автор на поредицата фентъзи книги "Хрониките на Ордиана".

Вижте още:

Видео урокът "Коя е Стилияна Параскевова?" е вече факт

Столично училище получи националния флаг от кампанията на БНТ и МОН

16-годишно момиче с втора литературна награда

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преките инвестиции у нас за първото тримесечие са над 371 млн. евро
Преките инвестиции у нас за първото тримесечие са над 371 млн. евро
Собственици на фотоволтаици протестираха пред парламента
Собственици на фотоволтаици протестираха пред парламента