НОВИНИ

По-голям трибагреник на границата с Турция

25-метров пилон с българския трибагреник осветиха и откриха официално днес в граничното село Резово. Идеята е пилонът и флагът да са с еднаква големина с турското знаме, което се издига на отсрещния бряг на граничната река Резовска. До него е разположена и мраморна пирамида, която отбелязва най-югоизточната точка на Европейския съюз в континентална Европа.

bnt avatar logo
от В. Григоров, Е.Стойчева
16:52, 18.05.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

„Наше задължение беше да обозначим югоизточната точка на България подобаващо", заяви кметът на Царево Георги Лапчев, който е инициатор на идеята.

Военни моряци издигнаха огромния флаг и отдадоха военни почести. Жители на Резово, гранични полицаи и хора дошли специално за ритуала с вълнение наблюдаваха церемонията.

На площадката до знамето е поставена и мраморна пирамида, която ще напомня, че на това място е най-югоизточната точка на Европейския съюз.
Вълчо Чолаков, областен управител: Днес имаме прекрасен пример за това как, поставяйки българския флаг на такова високо място, на най-югоизточната точка на континентална Европа, Европейският съюз, посочва обединението, което трябва да следва българския народ, единението, задружността и гордостта, че сме българи.

Хората в Резово очакват с нетърпение летния туристически сезон и се надяват, че новото знаме ще стане една от забележителностите, които ще привличат туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия строи военна база в Палмира?
Русия строи военна база в Палмира?
Без нарушения на матурите във Варна
Без нарушения на матурите във Варна