НОВИНИ

Държавата ще може да спира асансьорите, ако няма отговорник за поддържането им

Нови задължения за собствениците на сгради с асансьор. Проектозакон предвижда всеки вход да избере отговорник за изправността на съоръжението. Ако това не се случи, държавата ще може да ги спира. До края на годината пък всички асансьори трябва да имат мобилна връзка с техниците, които отговарят за тях. Репортаж на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:00, 24.08.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От първи юли всички асансьори вече трябва да имат аварийно осветление в кабината и осветление в шахтата. Борис споделя, че от 200 съоръжения, които поддържа, само 6 са спрени от движение заради отказ на живеещите в блока да платят услугата, която е около 20 лв. на апартамент.

Борис Багалев, управител на фирма поддържаща асансьори: Преди години асансьорите бяха последна грижа. В момента все по-сериозно гледат, защото това е съоръжение с повишена опасност.

До края на годината в кабината трябва да се монтира и аварийно алармено устройство за връзка с техниците. То ще работи със сим карта, чийто абонамент излиза около 3 лв.

Борис Багалев, управител на фирма поддържаща асансьори: Там ще има може би три номера, ако някой от номерата не вдигне, то автоматично избира следващия, следващия, докато някой отговори.

Въпреки че част от изискванията са в сила още от юли, не е ясно колко от фирмите реално са ги изпълнили.

Нели Карипова, ГД "Инспекция за държавен технически надзор": Държавната агенция извършва проверка само на обществените сгради и за там можем да кажем, че са изпълнени.
Въпрос: А другите?
Нели Карипова: Лицензираните лица, те отговарят и съответно ние, когато проверяваме тях, правим проверка.

От бранша предлагат затягане на контрола - за всяка неизправност да се държи отговорен представител на входа на блока.

Николай Маринков, главен секретар на Българска асансьорна асоциация: Законите в България са двузначни. Заради това сега се прави нова закон за асансьорите, при който ще бъде еднозначно формулирано кой ще носи отговорност. В България в момента какъвто и инцидент да стане с асансьори няма отговорен, виновен, осъден.

При нередности отговорникът ще уведомява сервизната фирма. При повреда той трябва да поръча ремонт до 30 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един убит и 14 ранени при нападението срещу  Американския университет в Кабул ​
Един убит и 14 ранени при нападението срещу Американския университет в Кабул ​
Зов за помощ: Майка на три деца има нужда от спешна операция
Зов за помощ: Майка на три деца има нужда от спешна операция