НОВИНИ

Как да се опази културното наследство

Увеличаването на глобите за собствениците на сгради културни ценности няма да реши проблема, нито ще доведе до тяхното опазване. В момента 18 човека от инспектората на Министерството на културата трябва да проверяват над 50 000 обекта. Затова и ведомството работи предимно по сигнали. Собствениците на тютюневите складове в Пловдив така и не са проверявани защото не е имало оплакване срещу тях. Още - от Цветелина Катанска и оператора Павел Дачев.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:53, 24.08.2016
Чете се за: 01:25 мин.
Още

Според Закона за културното наследство собствениците на сгради, които са културна ценност трябва да се грижат за тях като добри стопани. Ако не го правят, са застрашени от глоби до 5500 лева. Изключение е единствено София, където санкциите достигат до 100 000 лева, но това така и не дава резултат, защото трудно се събират.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Когато притежаваш ливада, трябва да я косиш, когато притежаваш градина, да си я прекопаеш, когато имаш къща, да си я поддържаш. Тези неща се наричат отношение към собствеността и е много трудно, когато с административни мерки, ние се опитваме да създадем усещане в хората и в инвеститорите, че те притежават нещо, което е предмет на национално или историческо богатство.

Все пак има и добри примери за реставрирани ценни сгради - като къщата на бившия кмет Димитър Яблански, която се намира срещу Народното събрание. Интересен пример е сградата на държавната банка за развитие, чието разрушаване е било разрешено при условие, че се запази фасадата. Същото предложение имало и за тютюневите складове в Пловдив, но то е било отказано през 2010 г.

Димитрийка Добрева, гл. директор "Инспектор за опазване на културното наследство": С писмо подписано от г-н Тодор Чобанов, който тогава беше ресорен зам.-министър е отменено становището на Института за паметници на културата, с което е съгласуван този проект, който предвижда демонтаж на всички сгради и възстановяване на фасадите.

Ново предложение не е постъпило. От съюза на архитектите напомнят, че освен собствениците, отговорност за сградите носят също така общините и министерството на културата.

Проф. Тодор Булев, Съюз на архитектите в България: Ние имаме към 40 000 архитектурни паметника, абсурдно е да се мисли, че с какъвто и да е щат, те могат да бъдат обхванати и контролирани. Пък и какво да ви кажа прекалено много залагаме на контрола, трябва да залагаме повече на самоконтрола.

От министерството признават, че често са безсилни, защото част от наложените от тях глоби падат в съда.

Борислав Игнатов, Камара на архитектите в България: Положението е такова в цялата страна, ние като представители на камарата на архитектите обикаляме, имаме представителства във всеки областен град и сме запознати с проблемите там. Мога да кажа, че положението е такова и в Сливен, и в Силистра, и на много други места.

И експертите, и отговорните държавни инстанции настояват за спешни законодателни промени, но никой не се ангажира с конкретни предложения как контролът върху ценните сгради да стане ефективен.

А докато се търси решение, емблематични сгради като Къщата с ягодите на ул. "Сан Стефано" в София ще продължават да се рушат пред погледа на всички нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зов за помощ: Майка на три деца има нужда от спешна операция
Зов за помощ: Майка на три деца има нужда от спешна операция
Зрители на БНТ продължават да изказват съболезнования за загубата на Митко Цонев
Зрители на БНТ продължават да изказват съболезнования за загубата на Митко Цонев