НОВИНИ

Новият формат на изпитите по български и история в Сoфийския университет

Ръководството на Софийския университет представи днес допълнителна информация за новия формат на изпитите по български език и история, който се въвежда от тази година. По български кандидат-студентите ще решават тест от 50 въпроса и ще пишат есе, а по история - ще има тест от 20 въпроса и тема. От Университета обясниха промяната в начина на кандидатстване с факта, че в средното училище учениците решават масово тестове и така изпитът ще е по-близък до тях.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:19, 11.01.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

По български език и литература тестът ще е от 50 въпроса предимно със затворени отговори с четири възможности. Ще има и въпроси с отворени отговори, за които ще се получават повече точки. В теста една трета от въпросите ще са литературни, а две трети - по български език. В литературната част ще се отговоря на въпроси от два текста, които ще са пред кандидат-студентите.

Тестът ще дава 70 точки от общо 100, останалите 30 ще са от втората част на изпита - писане на есе. Има обаче една особеност. Писането на есето е задължително. Който не е писал есе, ще има двойка на изпита. Причината да се смени форматът е, че сегашните ученици масово решават тестове и не могат да пишат теми.

Доц. Бойко Пенчев, декан на Факултет славянски филологии: Нашият изпит като структура силно напомня зрелостния изпит по български език и литература, но има и разлики и аз държа на тях - общо взето опитали сме се със силите на нашата експертна общност да подобрим формата на матурата.

Според Бойко Пенчев подобрението е във факта, че няма да има въпроси, които питат за пасивно запаметени знания. Ще се проверяват умения за четене и разбиране. По история тестът ще е от около 20 въпроса, повечето от тях от затворен тип. Въпросите ще са свързани със личности, събития, битки. Тестът ще дава 20 % от оценката по история.

Доц. Георги Николов, зам- декан на Историческия факултет: Това ще бъдат въпроси, чиито отговори са абсолютно сигурни, известно е че в историческата науката има спорни въпроси по едни дати или проблеми, такива въпроси няма да бъдат задавани, ще бъдат въпроси, които са ясни и категорични и са заложени в учебниците от средното училище. Втората част ще е писане на тема, тук ще е 80 % от тежестта на оценката.

Втората част ще е писане на тема, тук ще е 80 % от тежестта на оценката.Тестът ще има регулиращ ефект за оценката на кандидат-студента т.е. ще помага за по-висока оценка на тези, които не могат да пишат добре тема по история.

Продължителността на изпитите остава 4 часа. Има и новост при балообразуването за специалността Българска филология - освен с изпит или оценката от матурата по български език, ще може да се кандидатства с оценката или матурата по чужд език. Деканът на Факултет славянски филологии обясни, че не вижда проблем, тъй като не било важно с какъв изпит ще влезеш, а как ще се профилираш по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снегът и вятърът отново блокираха Източна България
Снегът и вятърът отново блокираха Източна България
От 13 януари България ще спре износа на ток заради лошото време
От 13 януари България ще спре износа на ток заради лошото време