НОВИНИ

Общината ще прогнозира дните, в които се очаква въздухът да е замърсен

Чрез системата за ранно предупреждение Столичната община ще прогнозира дните с превишено замърсяване на въздуха и така ще се решава в кои дни градският транспорт да бъде безплатен. За по-малко вредни газове в атмосферата до края на годината се очаква да започне подмяна с общински средства на отоплителните уреди на онези социално слаби домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища. Още по темата в репортажа.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:03, 16.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

С пускането на системата за ранно предупреждение от Общината ще разполагат с предварителна информация за следващите 48 часа.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология в Столичната община
"Тогава, когато имаме тази информация, ние ще можем да предприемем съответните стъпки, така че да се опитаме да намалим този негативен ефект."

В дните с високи нива на замърсяване ще се ограничава движението на автомобили в града, а градският транспорт ще бъде безплатен. Ще бъде затегнат и контролът върху извършването на технически прегледи на автомобилите, тъй като те, строителството и отоплението на дърва и въглища са най-големите замърсители в София."

Йоана Христова, зам.-кмет по екология в Столичната община
"Имаме мярка, която предвижда да възложим, ние самите проучваме дали има необходимост и ако да, от какъв тип разполагане на автоматични станции, които да са част от местна мониторингова мрежа на Столична община."

Сега качеството на въздуха в града се анализира от 6 автоматизирани станции, собственост на Изпълнителната агенция по околна среда. Заместник-кметът по екология предлага да се повиши качеството на горивата, които се предоставят като енергийни помощи.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология в Столичната община
"Още една законодателна инициатива и тя е за промяна в законодателството за социално-енергийно подпомагане, за да може да се предоставят такива горива, които щадят околната среда с ниско съдържание на сяра и на пепел и съответно с по-ниска влажност, за да може да нямаме този ефект върху околната среда, който имаме в момента."

На 18 май програмата за управление качеството на атмосферния въздух ще бъде гласувана от Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: MP3 отива в историята
ДРУГИТЕ новини: MP3 отива в историята
Ердоган на посещение при Доналд Тръмп
Ердоган на посещение при Доналд Тръмп