НОВИНИ

Общински болници срещу здравната карта

Продължава дебата за промените в здравеопазването на фона на вота на недоверие по същата тема, който ще бъде гласуван в парламента утре. Сдружението на общинските болници се противопостави на проекта за Национална здравна карта. На среща във Велики Преслав директори на болници се обединиха около мнението, че новите изисквания ще намалят значително приходите на малките лечебни заведения.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
06:54, 18.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Болницата във Велики Преслав е общинска собственост, която обслужва пациенти от още две общини. Въпреки трудностите лечебното заведение не трупа задължения, редовно плаща и текущите разходи. Медицинските дейности в нея са с терапевтична насоченост.

Иван Димитров, директор на МБАЛ – Велики Преслав: Засега общинските болници са незаменими. Ако ние спрем да работим, няма друг рентген, няма друга лаборатория, няма други консултанти към ЦСМП. Това са неща, които говорим от години.

Общинските болници всъщност запълват липсата от медицински специалисти в малките населени места. Използваемостта на болничните места е над 70 %. В нея се извършват и хиругични операции, хемодиализа и ортопедични дейности.

Д-р Стойчо Христов, директор на МБАЛ – Севлиево: Най-големи са тревогите на лечебните заведения с първо ниво на компетентност, защото публикуваните стандарти и клинични пътеки, които излязоха, редица дейности, които извършват, отпадат от дейността.

От Сдружението на общинските болници се обявиха категорично против новите нормативни изисквания и залегналото в проекта за Здравна карта, което според тях крие рискове от намаляване на обема работа на малките лечебни заведения, което освен всичко друго ще ги постави в изключително трудна финансова ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Московски: Солидализирам се с исканията на нашите превозвачи
Ивайло Московски: Солидализирам се с исканията на нашите превозвачи
НС обсъжда дали армията да се включи ефективно в охраната на границата
НС обсъжда дали армията да се включи ефективно в охраната на границата