Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От нашите пратеници: Великобритания гласува на ключови избори

Великобритания гласува на предсрочни парламентарни избори. Вотът беше свикан от премиера Борис Джонсън, който не успя да прокара своята сделка за Брекзит. Гласуването започва в 9:00 часа българско време и ще продължи до полунощ.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал оператор: Анатоли Грозданов
06:22, 12.12.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

46 млн. британски граждани имат право на глас днес. За тяхното доверие ще се борят управляващата Консервативна партия на Борис Джонсън, най-голямата опозиция - Лейбъристите на Джеръми Корбин, но силна заявка за парламента дават и Либералдемократите.

Партиите се борят за мнозинство в 650-местния британския парламент. За да получат такова са им необходими 326 места.

В момента Консерваторите имат само 298 и разчитат на подкрепата на малката Северноирландска юнионистка партия. Ако Лейбъристите заемат по-категорична позиция по въпросите за Брекзит и решат да подкрепят оставането в ЕС, могат да получат подкрепата на и на останалите партии.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристите: Когато ме попитат какво всъщност избираме, отговорът няма как да бъде по-ясен - дали да продължим да бъдем управлявани от министър-председател, на когото не можем да имаме доверие. ... Искаме да живеем в равенство, а не да ни управляват свръхбогатите.


;

Във финалната си изява в кампанията премиерът Борис Джонсън за пореден път показа какво точно планира да направи, ако спечели. В своята избирателен район Ъхсбридж той закова табела с надпис "Да приключваме с Брекзит".

Възможните сценарии за Брекзит след изборите са няколко.

;

Ако Борис Джонсън спечели убедително - да прокара своята сделка и страната да напусне още на 31 януари. Възможно е обаче да започнат и нови преговори с новите европейски лидери - особено, ако на власт дойде Джереми Корбин. Не е изключено Брекзит все пак да има и то без сделка, но това е най-лошият вариант както за Великобритания, така и за останалите 27 страни от съюза. Сред вариантите са още втори референдум за напускането или просто отмяна на Брекзит.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Израел насрочиха парламентарен вот за 2 март 2020 г.
В Израел насрочиха парламентарен вот за 2 март 2020 г.
Отлагат въвеждането на по-строг режим на водата в Перник
Отлагат въвеждането на по-строг режим на водата в Перник