НОВИНИ

​Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея

Отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война. Тържествата се провеждат на връх Шипка и са под патронажа на президента Румен Радев. Всяка година стотици българи изкачват историческия връх, за да отдадат почит на героите, загинали за свободата на България.Вижте във видеото прякото включване на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:20, 25.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от ново време, но хилядите на Шипка „строшават на клеветата зъбът“. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на връх Свети Никола по време на честванията по повод 141 години от Шипченската епопея.

"Никой не ще го рече по-добре от Вазов – див, чутовен връх, където шепа български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал“, каза още Радев.

Президентът посочи, че днес всички онези българи, които са на Шипка, преподават урок по история на цяла България.

„В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие „строшавате на клеветата зъбът“.

"В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен в своята сила и достойнство. Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България“, каза още Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят едното платно за движение на бул. България в София
Отварят едното платно за движение на бул. "България" в София
Тесла остава на борсата
"Тесла" остава на борсата