НОВИНИ

Отборът на надеждата преди участието на Световното по футбол за бездомни

За осма поредна година България ще участва на Световното първенство по футбол за бездомни. Вече повече от месец Отборът на надеждата, ръководен от треньора Борислав Фердинандов, се подготвя за шампионата в Уелс. За първа година страната ни изпраща отбор, съставен изцяло от момчета на възраст под 18 години.

bnt avatar logo
от Бюлент Мюмюнов
22:56, 23.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Отборът на надеждата е проект за социална интеграция на хора в неравностойно положение. Тази година по-голямата част от колектива е съставен от момчета с ромски произход, за които футболът е лост към по-добро бъдеще.

Борислав Фердинандов, треньор на Отборът на надеждата: Моето лично мнение е, че тези момчета са страхотни. Всички ходят на училище. Те опитват да се развиват, раздават се, половината знаят английски, което говори добре за тях.

Едно от децата в отбора - Божидар, живее в специализирано заведение в Пловдив. Това не е първото му влизане в приют, след като преди време майка му го изпраща в институция, тъй като не може да контролира бягствата му от дома и от училище.

За Божидар футболът е спасение от трудното всекидневие, в което е принуден да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Божидар: Бягах от вкъщи, за да имам свободно време да прекарам с приятели. Майка ми се обади на "Закрила на детето" - каза, че нейното дете бяга от вкъщи, не ходи на училище. Вярно е, че не ходих на училище. Не ми беше приятно да уча, защото живеех в махалата. След като майка ми каза на социалните, пак ме взеха в друг дом.

За момчетата като Божидар Световното първенство за бездомни ще бъде най-голямата възможна сцена. На нея те ще могат да покажат кои са и какви са истинските им качества.

;

Повече за каузата на Отбора на надеждата вижте в предаването "Още от деня":

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите ще разгледат ветото на президента върху финансирането на партиите
Депутатите ще разгледат ветото на президента върху финансирането на партиите
Парламентът на Гуайдо одобри пакт за чуждестранна военна помощ
Парламентът на Гуайдо одобри пакт за чуждестранна военна помощ