НОВИНИ

Откриха важни артефакти около Троянския манастир

Древни ценности и оръжия са открити в близост до Троянския манастир. На находката попаднали строители, които извършвали изкопни дейности при ремонт на най-старото манастирско крило. След като артефактите бъдат проучени и бъдат направени археологически изследвания на терена, може да се докаже, че манастирът е съществувал много преди 1600-та година, както се смяташе досега.

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 03.01.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Игуменът на манастира, епископ Сионий, смята, че откритите предмети, сред които древни монети, пръстени, върхове на копия и стрели, кръстчета, части от римски камък показват, че мястото, на което се намира манастирът, е било населено още в дълбока древност, по всяка вероятност от монаси.

епископ Сионий, игумен на Троянския манастир: Първата ми мисъл беше, че това са неща, които са останали като спомен от нашите предци и, че трябва да им отделим необходимото място, време и внимание.

От манастира веднага предоставили снимки на откритите артефакти на археолози и учени, за да определят времето, към което принадлежат и тяхната историческа стойност. По този начин ще стане ясно от кога съществува манастирът.

епископ Сионий, игумен на Троянския манастир: Досега се говори от 1600-ата година, когато е дошла тук чудотворната икона на св. Богородица Троеручица. Но в по-старо време ние оставаме в неведение. Затова тези находки и тяхната датировка ще донесат едно обогатяване на историята и преместването на годината на основаването на светата обител много, много по-назад.

И докато археолози и учени изследват древните находки, всеки вече може да ги види в обновения музей на светата обител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близнаци се родиха в различен ден и година
Близнаци се родиха в различен ден и година
Нов вандалски акт остави на тъмно подлеза срещу бл. 458 в Младост 4
Нов вандалски акт остави на тъмно подлеза срещу бл. 458 в "Младост 4"