САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Ученици в София ще носят носии заради Българското европредседателство

Заради българското председателство на Съвета на Европейския съюз, всеки първи понеделник от месеца 17 второкласници от столичното 3-то училище ще бъдат облечени в български народни носии. Идеята е на тяхната учителка Даниела Цанкова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:56, 03.01.2018
5208
Чете се за: 00:49 мин.
Животът

Това са децата от 2 "а" клас на столичното училище "Марин Дринов". Техните родители, учителката им и те самите решили да посрещнат българското европредседателство по нетрадиционен начин - тържествено.

Даниела Цанкова, начален учител в 3-то СУ "Марин Дринов": Решихме всеки първи понеделник от настъпващия месец да бъдем на училище в час в национална носия със български шевици на гърдите. Идеята ни е, че няма как да станеш добър европеец, ако не си не си първо добър българин.

Днес децата за първи път сложиха носиите. По изключение в сряда, тъй като днес е първият ден след ваканцията. Парите за ризите с шевици дали родителите, учителката пък сама ушила поясите и престилките.

Самуил, 2 "а" клас: Защото ставаме европредседатели на Европейския съюз.

Оказа се, че тук знаят много за Евросъюза, наясно са дори с трите основни послания на българското председателство.

Боби 2 "а" клас: Консенсус. Консенсус значи всички да изберат това.
Жоро 2 "а" клас: Конкурентоспособен. Да си конкурент на другия.
Самуил 2 "а" клас: Кохезия. Кохезия означаваше колкото и различни души да има в един клас, те са в един клас и трябва да се уважават.

Второкласниците и тяхната учителка имат още една идея.

Даниела Цанкова, начален учител в 3-то СУ "Марин Дринов": Всички министри и евродепутати, които ще ни посетят, да заседават с българска национална носия.

А ако този дрескод не се приеме, поне за себе си второкласниците са категорични - през всеки един от следващите шест месеца ще са облечени в национални носии. А защо пък това да не стане и униформата им?

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов вандалски акт остави на тъмно подлеза срещу бл. 458 в Младост 4
Нов вандалски акт остави на тъмно подлеза срещу бл. 458 в "Младост 4"
Почистват калта и прахта от софийските булеварди
Почистват калта и прахта от софийските булеварди