Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Отмениха частичното бедствено положение в село Тутраканци

Частичното бедствено положение в провадийското село Тутраканци е отменено. Водата в язовира е под преливника, след като цяла нощ е източвана с помпа. Няма опасност за хората в селото, а евакуираните могат да се върнат в домовете си. Предстои язовирът да бъде пресушен и изведен от експлоатация. Това е и предписанието на експертите за съоръжението. Повече за ситуацията вижте от прякото включване на Светлана Ганчева.

от Светлана Ганчева
12:26, 05.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След интензивното източване през нощта и днес, нивото на язовира вече е с близо метър и половина по-ниско в сравнение с вчера. В селото няма сериозни поражения.

Росен Горанов, кмет на село Тутраканци: Има няколко улици изронени от притока и една къща има приземния етаж двете стаи са наводнени. Прекопан е преливникът доста дълбоко надолу и при проливен дъжд няма опасност.

Хората от 12 къщи в близост до язовира бяха евакуирани. Николай Христов е прекарал нощта в Провадия, след като водата е заляла част от двора му.

Николай Христов, село Тутраканци: Изглежда не е толкова поддържан . Досега не е правил такава беля, ама... коритото е много малко, то е направено наравно с къщите и най-малката вода ни залива, то не е за първи път при нас тук.
;

От водната стихия стената на язовира е частично съборена от външната страна, защото там е била изградена от пръст.

Светослав Цветанов, концесионер на язовир „Тутраканци“: Мокрият откос е от камъни и той си удържа. Но ние се мобилизирахме с доста голяма група доброволци и може би около 200 чувала пясък хвърлихме и спряхме теча на самата стена.

След прокопаването на допълнителен канал и източването на язовира, водата вече е до кота нула и ще остане така. Водоемът няма да се ползва, преди да се вземе решение дали ще бъде ремонтиран или ликвидиран.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Траш контрол за по-чиста околна среда в Пловдив
"Траш контрол" за по-чиста околна среда в Пловдив
Река Студена преля и наводни стотици декари земеделска земя в Русенско
Река Студена преля и наводни стотици декари земеделска земя в Русенско