НОВИНИ

Отново протест в Младост заради застрояването на зелените площи в квартала

Днес жителите там останаха изненадани от появата на ограждения и строителна техника в градинката между блокове 69 и 70 ти. На това място трябва да се появи нова пететажна жилищна сграда. Живеещите в района са готови с всички средства да се противопоставят на този строеж.

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 15.11.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Необичайни звуци смущават спокойствието на Павлина Иванова и нейните съседки тази сутрин. Преградни ламарини и огромен багер се опитват да превземат пространството между 69 и 70 блок в квартала.

Павлина Иванова: Първо го видяхме, той се криеше долу и дойдохме тука, за да застанем. Дойдоха и още хора. Ако не бяхме тука, той щеше да влезне и досега да е прокопал.

Павлина и съседите й са готви да се борят с всички средства това да не се случи.

Павлина Иванова - жител на квартала повече от 30 години: Лягаме пред багера и това е. Тука са ни дечицата. Моят син е израснал тука, внуците си ги отгледах тука, сега къде да играят децата?
Мария Каменова: Тука израснаха децата ни. Живеем в друго време, не в тоталитарно, те го правят точно по този начин и за това искаме обществено обсъждане, хората да кажат мнението си. Има вече подписка за референдум да си кажат хората от квартала искат ли тези строежи, или не ги искат.

За местен референдум настоя и новоизбраният кмет на района Десислава Иванчева.

Десислава Иванчева: Това за мен е един саботаж, не само за мен, а и за гражданите. Като избрана, но не встъпила в длъжност все още, те ни саботират и правят тези строежи. Това разрешително е издадено от главния архитект на София. Ще помоля да го преразгледат, тъй като вотът на гражданите показа, че ние не искаме да се строи и да се съобразят с 30 хиляди хора. Да ни изчакат с референдума, който трябва да го подпишем и да се спрат тези застроявания на зелени площи, междублокови пространства.
Здравко Здравков - главен архитект на София: Протестите са в следствие на това законово застрояване, което наистина е спазило всички законови процедури, утвърдено е с решение на общинския съвет и никой не го е крил в продължение на тези 8 годни. Това конкретно разрешение е подписано от мене.

По-късно на личната си страница във Фейсбук столичният кмет заяви, че започването на строителство при бл. 70 в "Младост 1" днес, в момент, в който имаме новоизбран кмет, който обаче още не е встъпил в длъжност, е безпардонно и недопустимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще отвори консулство в молдовския град Тараклия
България ще отвори консулство в молдовския град Тараклия
Предпазни мерки срещу птичи грип и африканска чума по свинете
Предпазни мерки срещу птичи грип и африканска чума по свинете